17.5 C
Budapest
2022. május 29., vasárnap
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

Orbán: járványhelyzetben 3 millió beoltatlan fő is kockázatot jelent

Várhatóan a hét végén elérjük az ötmillió fő beoltását, ekkor sok korlátozást feloldanak, többek között megszűnik a kijárási tilalom és a közterületen a maszkviselés – mondta Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádióban.

Védettebb és biztonságosabb ország vagyunk, mint bármely nyugat-európai ország: nálunk a felnőttek fele már be van oltva, az összes beoltott száma pedig 4 millió 900 ezer fő felett van – mondta el Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Annyira viszont mégsem vagyunk “védett” és “biztonságos” ország, hogy a kormány a járványgörbe alakulásához kössön bármit is, így továbbra is az az üzenet:

ha enyhítést akartok, tessék sorba állni oltásért!

Az újabb “mérföldkő” az 5 millió fő

Az interjúból kiderült, ha szeretnénk nyárra megszabadulni a kötelező maszkviseléstől, valamint a kijárási tilalomtól (ami egyébkéntis elképesztő mértékben járult hozzá a “tomboló járvány” megfékezéséhez – a szerk.), akkor 5 millió magyar állampolgárnak fel kell vennie legalább az első dózist valamelyik vakcinából. Ha a kormány ezen zsarolásának követelésének eleget tesz a lakosság, akkor:

  • a kijárási tilalom megszűnik,
  • üzletek, vendéglátó helységek nyitvatartási idejének korlátozását feloldják,
  • közterületi maszkviselési kötelezettséget eltörlik,
  • szabad lesz a sportolás a közterületeken,
  • magán és családi rendezvények 50 fő részvételével megtarthatóak, lakodalom legfeljebb 200 fővel rendezhetőek,
  • szállodában és étteremben a helység üzemeltetője köteles gondoskodni a védettek és a még be nem oldottak elkülönítésről,
  • zárttéri rendezvény továbbra is csak védettségi igazolvánnyal látogatható,
  • maximum 500 főig lehet gyülekezést tartani,
  • zenés-táncos rendezvényeket védettségi igazolvánnyal lehet látogatni,
  • 16-18 évesek saját jogon is mehetnek moziba, éttermekbe, ha be vannak oltva.

Oltott és oltatlan tehát vegyülhet egymással gyűléseken, családi rendezvényeken, illetve lakodalomban. Sőt, együtt is sportolhatnak, viszont koncerten már “veszélyesek” egymásra, ahogy moziban és étteremben is.

Érdekes egyébként, hogy a szállodákban el kell különíteni az oltottakat az oltatlanoktól, viszont a koncertek esetében nincs lehetőség külön fesztivált szervezni az oltatlanoknak, ez továbbra is az oltottak kiváltsága marad.

A korlátozások feloldásának pontos időpontjáról a mai oltási adatok alapján még ma dönt az operatív törzs

– tette hozzá a kormányfő.

8 millió a felnőtt lakosság száma, közel 5 millió a beoltott, járványhelyzetben 3 millió beoltatlan fő kockázatot jelent, ezért kérem, hogy oltassák be magukat

– fogalmazott Orbán Viktor.

Az oltakozás “ötéves terve”

Nem szolgálhatunk jó hírrel azoknak, akik még mindig bíznak benne, hogy az oltást csak egyszer kell felvenniük, és utána szabadon mehetnek mindenhova. Egyre reálisabb az a felvetés, mely szerint szükség lesz “emlékeztető oltásokra” évente, esetleg félévente, mely során a derék oltakozó újabb néhány hónapra kiválthatja a covid előtti időkben birtokolt jogainak egy részét.

Legalábbis erre utalnak Orbán szavai. Mint fogalmazott:

Tervünk, hogy a koronavírus elleni oltóanyagból önellátóak leszünk, 2022-ben már Debrecenben lesz saját fejlesztésű vakcinánk, amit itthon gyártunk. A gyár épületét már elkezdték építeni.

Objektíven nézve is kijelenthető, ha nem tervezik újraoltani a lakosságot bizonyos időnként, akkor aligha van értelme egy olyan gyárat építeni, ahol a tervek szerint a koronavírus elleni vakcinák fejlesztése és gyártása zajlik majd.

További híreink

Az oltatlanokat okolják a rossz gazdasági mutatók miatt Felvidéken

Irányi Dániel

Tíz évet kapott a “nőjét” nadrágszíjjal megfojtó, majd a kertben elásó szegedi leszbikus

Irányi Dániel

Nem csillapodott a covid-diktatúra – folytatódik a tüntetéshullám (videó)

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen