12.1 C
Budapest
2022. május 20., péntek
Magyar Jelen
Belföld Hírek Kiemelt

Orbán Viktor: Ősszel jöhet a járvány második hulláma

Várhatóan októberben érkezhet a koronavírus-járvány második hulláma, amire a magyar egészségügy fel van készülve – mondta a kormányfő a Kossuth rádióban. Orbán Viktor beszélt a korlátozások enyhítéséről, a román elnök minapi megjegyzéséről, amiben az ellenzéki szociáldemokratákat Erdély magyaroknak adásával vádolta, valamint az Európai Unió hazánkat ért támadásairól.

– Az első csatát Magyarország megnyerte a koronavírussal szemben, de a szakemberek szerint a vírus – egy nyári lassulás után -várhatóan októberben, novemberben második hullámban újra támad majd – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott szokásos pénteki interjújában. A kormányfő úgy fogalmazott, eddig a vírus nem szabadult el, sikerült kialakítani a védekezés módszereit. – Időt nyertünk, és sikerült felkészíteni az egészségügyet a védekezésre, így ha mostantól bármilyen okból hirtelen nagy hullámban támadna a járvány, akkor sem maradna ellátás nélkül senki – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, az egészségügyben most egyszerre kell járványügyi készenlétet tartani és végezni a normális gyógyítási munkát.

Kiemelte, a védekezés következő szakaszában is fenn kell tartani az időseket védő szabályokat, és külön előírások kellenek a legfertőzöttebb Budapestre és Pest megyére, az elhunytak 80 százaléka ugyanis innen származik. Így az ország központjában a kijárási korlátozások fennmaradnak, viszont a többi helyen új, könnyebb szabályokat, védelmi intézkedéseket vezetnek be.

– Ha Budapesten sikerül a halálozási arányt csökkenteni, nem fogunk habozni, hogy a fővárosiaknak is újraindulhasson a normális élet.

A következő napok legfontosabb kifejezése a szigorú menetrend és a fokozatosság

– mondta, jelezve, a kormány az osztrák tapasztalatokat is figyelve jár el, de a cseh lépéseknek is vannak hasznos következtetései Magyarországra nézve.

A különleges jogrend miatti hazai, és külföldi támadásokról Orbán Viktor azt mondta, ennek a jogrendnek éppen az az előnye, hogy – nem különleges jogokat ad, hanem – különleges gyorsaságra ad lehetőséget a kormánynak. – Miután kiderült, a járványt nem sikerül lokalizálni a gócpontokban, biztos voltam abban, hogy

megjelennek a pénzügyi spekulánsok válságfinanszírozásra vonatkozó javaslatai, amelyeknek a haszonélvezői a pénzügyi befektetők. Ha ezek között a befektetők között nem tűnt volna föl hazánk egyik legtehetségesebb fia, Soros György, na, azon aztán végképp nagyon meglepődtem volna

– fogalmazott a kormányfő, aki felidézte, a migráció esetében is megjelent egy Soros-terv, az volt az első, majd a járványnál is jöttek a pénzügyi befektetők és Soros György kettes számú terve, amely úgy kínál pénzt az európaiaknak, hogy a tőkét nem is kell visszafizetni, elég a kamatot, de azt hetedíziglen.

– Számítottam arra, hogy a spekulánsok tervét ellenző Magyarország szavának gyengítéséért meg fogják támadni a magyarokat, úgy, hogy diktatórikus módszerek alkalmazásával vádolják meg az országot. Így akarták kikapcsolni a magyarokat és a szintén a sarkukra álló lengyeleket is.

Ám a magyar rendkívüli jogrend sorról sorra elolvasása után nem találtak benne semmit, ami szembemenne az EU-s civilizációs hagyományokkal

– emelte ki, megjegyezve: normális esetben most óránként kellene fogadnia Magyarországnak az elnézést kérő leveleket, ám nem számít ezek nagy tömegére.
Megítélése szerint a Soros-féle hálózatnak a liberálisok körében van a legerősebb hídfőállása, ők, akik azon a köldökzsinóron lógnak, amelybe Soros György pumpálja az életnedveket, világkormányzást akarnak teremteni. – A magyar ellenzék tagjai között is láttam olyan parlamenti képviselőt, aki szégyellte magát, miközben támadta a kormányt, és ezt meg is értem – mondta.

A járvány miatt kialakult gazdasági helyzetről azt mondta, az összkép nem lelkesítő, de mint a 2008-09-es gazdasági válság kezelésekor, most is a munkahelykérdés a legfontosabb szempont, mert ha van munka, van esély. – Annyi munkahelyet fogunk létrehozni, amennyit a vírus megszüntet – hangsúlyozta ismét.

Orbán Viktort kérdezték Klaus Iohannis, román elnök minapi nyilatkozatáról is, amiben az ellenzéki szociáldemokratákat Erdély magyaroknak adásával vádolta. A magyar kormányfő úgy reagált, az elnök személyében egy tiszteletreméltó embert ismert meg, aki kiáll az elvei mellett, így Magyarország tiszteli Romániát és elnökét.

– Ezért is értetlenséggel figyelem a történteket, mert ilyen mondatokat a legrosszabb antidemokratikus, zavaros időszakokban sem hallottunk Romániából. Várok egy kicsit, hogy letisztuljon a helyzet, és megértsük, mi történt. Ha persze rákényszerülünk, majd felvesszük a kesztyűt, de most nem javaslom, hogy az elénk dobott kesztyűért lehajoljunk

– mondta, jelezve: nem tudni, provokációról, balesetről vagy egy hosszabb távú román nemzetstratégia első mozzanatairól van-e szó. Várjuk, hogy ez kiderüljön. Magyarország inkább törekedjen a jószomszédi kapcsolatra, adja meg a tiszteletet a románoknak, de ugyanezt elvárja a Romániában élő magyarok, a magyarországi magyarok és a magyar államiság iránt is – szögezte le Orbán Viktor.

További híreink

Újraindul a Bundesliga

Dunai Tibor

Mihazánkos akció a posta előtt

Kemény János

Tovább folytatja kampányát a Mi Hazánk

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen