17.2 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Belföld Gazdaság Hírek Kiemelt

Orbánt nem érdekli, hogy a magyaroknak is fájni fog, végrehajtja Brüsszel parancsát

A legfontosabb, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból – jelentette ki a miniszterelnök szombaton, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) gazdakongresszusán.

“A háborút elítéljük, különösen, hogy itt van a szomszédunkban; az erőszakra nemet mondunk, szövetségeseinkkel együtt vagyunk, és ez mind fontos, de a legfontosabb hogy Magyarország kimaradjon ebből a háborús konfliktusból” – mondta Orbán Viktor, ugyanakkor szavainak jelentősen ellent mond, hogy magyar felségjelzésű repülőkkel érkeznek a hadianyagok Ukrajnába, ráadásul több információ is arról szól, hogy amerikai (NATO) csapatok titokban átjáróházként használják Magyarország északi részét.

Magyar katonai szállítógép viszi Ukrajnának a rakétákat, a Mi Hazánk tiltakozik

Orbán szerint a kormány az elmúlt napokban “nem tévesztette el a lépést”, és a következő hetekben sem fogja eltéveszteni, mert a legnehezebb pillanatokban is képesek lesznek megőrizni nyugalmukat. Nem fogjuk felcserélni a háborúra való rátekintés nézőpontját, szemüvegét semmilyen más, külföldről tanácsolt, idegen megközelítési módokra – emelte ki.

A kormányfő fontosnak nevezte, hogy a kormány most és a következő hónapokban olyan döntéseket hozzon, amellyel megakadályozza, hogy “a háború árát a magyarokkal fizettessék meg”.

Rámutatott arra, hogy Magyarország nyitott kereskedelmi és befektetési kapcsolatrendszert épített, vagyis egy szabad, átjárható világban érdekelt, ami azonban a háború miatt most elnehezül. Ezért az egész magyar külkereskedelmi stratégiát hozzá kell igazítani a jelenlegi helyzethez – hangsúlyozta -, amelyet a kormány a következő napokban elvégez.

Úgy fogalmazott: mi nemcsak a szívünk szerint, de a zsebünk szerint is abban vagyunk érdekeltek, hogy minél hamarabb béke legyen és a háború miatt beszűkült piacaink egy részét vissza tudjuk szerezni.

A szankciókról szólva közölte: a mostani más, mint a korábbiak, “ez nekünk is fájni fog”. A legfontosabb feladatnak azt nevezte, hogy sikerüljön elérni: a szankciós politikából az energia területe kimaradjon. Ahogy fogalmazott, a drága energia most is bajt okoz, de ennél is rosszabb, ha nincs energia, akkor ugyanis megáll a gazdaság vagy annak bizonyos szegmense.

Beszámolt arról, hogy míg az Oroszországba és Ukrajnába irányuló magyar agrár- és élelmiszerexport együttesen az agrárkivitel kevesebb mint 5 százalékát teszi ki, vagyis ezen a téren a kitettség menedzselhető, addig az import kérdése már nehezebb. Oroszországból ugyanis a nyersanyagimport 7 százaléka, Ukrajnából pedig 8,4 százaléka érkezik.

Szólt az energiaár-emelkedés azon hatásáról is, hogy az a külföldről érkező áruk és nyersanyagok árában is megmutatkozik, de figyelni kell az árfolyamváltozásra is – jegyezte meg. Az ukrajnai háború kezdete óta ugyanis

a közép-európai valuták “libikókára kerültek”, aminek a hatása alól legfeljebb részlegesen tudja kivonni magát az ország.

A kormányfő a választások kapcsán hangsúlyozta: a jelenlegi helyzetre “ráborul a háború felhője”, nem tudnak felhőtlenül ünnepelni, “meglengetni a zászlókat” ahogy szokták.

Orbán azt reméli, hogy Magyarországon is kialakul az hagyomány, hogy a családok politikai állásfoglalásában hosszútávú, stabil megbízhatóság alakul ki, vagyis egy idő után az embernek nem kell azon gondolkodnia hova szavaz, mert azt választja, amit a szülei és a nagyszülei.

(MTI nyomán)

További híreink

Új honlap indult a munkalehetőségek összegyűjtésére

Szabó Norbert

Lázár Jánost meghallgatta a rendőrség

Kemény János

Mi Hazánk: át akarják verni a szociális dolgozókat, de leleplezik

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen