3 C
Budapest
2022. december 1., csütörtök
Magyar Jelen
GazdaságKiemelt

Óriási bajban az euróövezeti feldolgozóipar

Rekordalacsony szintre esett vissza áprilisban az euróövezeti feldolgozóiparban a gazdasági aktivitás mérőszáma, a beszerzésimenedzser-index a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet felmérésének hétfőn publikált eredménye alapján.

Áprilisban az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexének (BMI) végleges értéke az előzetes 33,6 pontnál is alacsonyabbra, 33,4 pontra zuhant a márciusi 44,5 pontról. A járványügyi korlátozások következtében áprilisban elért 33,4 pont a valaha mért legalacsonyabb érték a nyilvántartás 1997 júniusi kezdete óta, beleértve a globális gazdasági és pénzügyi válságot követő 2009-es visszaesést is. A havi csökkenés mértéke is a legnagyobbnak bizonyult. A mutató összetevői közül mind a termelési volumen, mind az új megrendelések beérkezése, az exporteladások és az alapanyag-beszerzés egyaránt rekordmélységbe zuhant, csakúgy, mint a kilátások megítélését mérő index. A foglalkoztatási mutató 2009 áprilisa óta a legalacsonyabb szintre esett. (A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.)

Az euróövezeti tagok közül az osztrák, a francia, az olasz és a görög feldolgozóipari BMI esett történelmi mélypontra áprilisban. A görög 29,5 pontra, az olasz 31,1 pontra, a francia 31,5 pontra, az osztrák 31,6 pontra esett. A 30,8 pontos spanyol BMI 136 havi mélypontnak számít, a 34,5 pontos német pedig 133 havi mélypontnak. Hollandia 41,3 ponttal “jeleskedett” az euróövezetben, de ez is 131 havi mélypontnak számít. A havi visszaesés mértéke azonban kivétel nélkül mindegyik országban rekordnagyságú volt áprilisban. A legnagyobb visszaesést Olaszország szenvedte el.

A BMI-felmérések történetében példa nélküli visszaesést szenvedett el az euróövezet feldolgozóipar teljesítménye áprilisban

– foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. Rámutatott: a visszaesést több tényező, az üzembezárások, a kereslet csökkenése és a beszállítói fennakadások együttes hatására vezethető vissza, ezek azonban mind egyazon okból, a járványvédelmi korlátozásokból fakadnak.

A korlátozások lassan meginduló fokozatos feloldásával párhuzamosan azonban remélhetőleg április bizonyul majd a mélypontnak és az elkövetkező hónapokban a feldolgozóipari teljesítmény csökkenésének a mértéke már enyhülni fog – mondta. Feltéve, hogy nem következik be egy második fertőzési hullám, ami “kisiklatná” a remélt javulást.

A kimutatott BMI értékek alapján két számjegyű negyedéves GDP-csökkenésre lehet számítani az első negyedévben az euróövezetben és a gazdasági aktivitás helyreállításának az üteme is kínosan lassú lesz

– mondta. Azok az üzemek is, amelyek képesek lesznek újraindítani a termelést, csak alacsony kapacitáskihasználással fognak tudni termelni befagyott keresleti kondíciók közepette. Nem csak a lakossági kereslet esett vissza történelmi alacsony szintre ugyanis, hanem a vállalatok alapanyag és beruházási eszközkereslete is” – fejtette ki Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

(MTI – Fotó: azuzlet.hu)

További híreink

Mi Hazánk: Kártalanítani kell az oltatlanság miatt elbocsátott dolgozókat!

Magyar Jelen

Horvátországban a koronavírus volt a leggyakoribb halálozási ok tavaly a horvát közegészségügyi intézet szerint

Magyar Jelen

Elfogadhatatlannak tartjuk a magyar lakosság emberkísérletbe való kényszerítését – Interjúnk Dr. Páli Jenővel

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben