2.4 C
Budapest
2022. december 3., szombat
Magyar Jelen
BelföldHírek

Örüljünk: virágzó magyar-török barátság

A hétvégén zajlott Budapesten a Gül Baba Kulturális Fesztivál, amelyen koncertekkel, felolvasóestekkel, tudományos előadásokkal, kézműves foglalkozásokkal várják az érdeklődőket. A háromnapos rendezvény célja, hogy bemutassa a török népet és a két nép kultúrájában felfedezhető összefonódásokat. A fesztivál mottója, hogy kultúrák, korok és generációk találkoznak itt, mint azt Szalai István, a Gül Baba Örökségvédő Alapítvány vezérigazgatója elmondta, a fesztivál programját is úgy alakították ki, hogy reflektáljon erre a mottóra. Az eseményen a magyar és a török kultúra szereplői jelennek meg, hagyományos oszmán-török és magyar népművészeti, valamint kortárs művészeti programok, és gyerekeknek szóló rendezvények várják az érdeklődőket.

Azt nem tudjuk, a 150 évnyi török megszállást abban az Orbán Viktor által kifejtett gondolat jegyében értékelték-e, melyet tavaly mondott:

“Gül Baba azon daliás korszak szülötte volt, amikor nemzeteink nagy fiai feszültek egymásnak, a váltakozó kimenetelű küzdelmek hősiessége nemzeteink nagyságára emlékeztet, és arra figyelmeztet, hogy ma is ehhez a nagysághoz kellene felnőnünk.

Budapestnek ezt a megkapó részét nem véletlenül hívják Rózsadombnak. A név már jó ideje Gül Babának és híres rózsáinak állít emléket. A szent életű dervis alakja ma is él a magyar nép emlékezetében, monda, operett, film is őrzi emlékét.”

Nem vitás: a török hódoltság 150 évének vannak romantikus felhangjai; a magyarok többsége úgy beszél róla, vagy úgy tanulta, hogy a törökök nem csupán romboltak, építettek is, kultúrájuk nyomait ma is  őrizzük.”

Azt viszont egész biztosan tudjuk, hogyan gondolkodik Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdoğan:

„A mecsetek a kaszárnyáink, a minaretek a bajonettjeink, a kupolák a sisakjaink és a hívők a katonáink.”

Mint ahogy sok kétségünk abban a tekintetben sem lehet, hogy a török hódoltság olyannyira változtatta meg a Kárpát-medence etnikai összetételét, melyet már soha nem sikerült visszaszerezni, mely végsősoron Trianonhoz vezetett. Nem gondoljuk, hogy túlságosan romantikus felhangokkal gondolna erre a magyarság.

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben