15 C
Budapest
2021. szeptember 29., szerda
Magyar Jelen
Belföld Gazdaság Hírek

Orvoshiány – belehalt a hosszú várakozási időbe a sürgős beutalóval rendelkező beteg

A kormány kötelezővé tette az oltást az egészségügyi dolgozók számára, aminek az lett a következménye, hogy egyre több orvos inkább maga mond fel és hagyja ott végleg a hivatását.

Az eddig is ezer sebből vérző egészségügyben a felmondások miatt a várólisták már a lélektani 50.000-es számhoz közelítenek.

A korlátozások és az emberhiány miatt már 41 ezer fősre duzzadt az országos várólista

Az felmondott, vagy felmondani készülő orvosok számát megbecsülni is nehéz. Az elmúlt napokban a nagykanizsai kórházban 100-an jelezték, hogy ott fogják hagyni a munkájukat. A felmondási hullám így akár 5000 egészségügyi dolgozót is érinthet.

Friss hír, hogy egy dolgozó az Alkotmánybíróságon támadta meg a kormányrendeletet.

Az egészségügyisek megtámadták a kötelező oltásról szóló rendeletet

“Egy vidéki nagyváros háziorvosa nem tudja a betegeit beutalni szakrendelésre a helyi kórházba, mert papíron ugyan van ellátás, de valójában vagy nincs orvos, vagy több hónapja szabadságon van. A területi ellátási kötelezettség miatt nem küldheti máshova a betegeit, ezért nem marad más hátra, mint a kiskapuk keresése vagy a várakozás, ami egy beteg életébe is kerülhet” – nyilatkozott az áldatlan állapotokról egy orvos.

“A helyi kórházban egyetlen nyugdíjas főorvosnő rendel a bőrgyógyászaton, akinek rengeteg szabadsága van. Tavaly nyáron már elhunyt egy idős betegem bőrtumorban, illetve annak súlyos áttéteiben. Júniusban kapott sürgős bőrgyógyászati beutalót, szeptemberben látta bőrgyógyász. Már nem volt műthető” – mesélte az orvos.

A szakellátás hiányát a háziorvos azzal magyarázza, hogy az új törvény miatt sokan inkább a magánegészségügyet választották az átvezényelhetőség és az éves szabadság megritkítása helyett. Az orvos szerint egyébként a fenti helyzetek elkerülése érdekében jobb lenne, ha feloldanák a területi ellátási kötelezettséget, és akkor olyan helyre kaphatnának beutalót a páciensek, ahol valóban el is látják őket, lehetőleg még időben.

“Ez az, amikor elkezd összeomlani az egészségügyi ellátás. A háziorvosok már tisztában vannak vele, hogy nem léteznek többé ugyanazok a betegutak, mint eddig” – kommentálta a helyzetet Lantos Gabriella egészségügyi közgazdász.

Lantos Gabriella szerint egy online betegelosztó rendszer átmeneti segítséget jelenthetne.

(Házi patika – Magyar Jelen -illusztráció:mandiner)

További híreink

Államtitkár lett a volt SZDSZ-es politikusból

Faragó Dániel

Veronai baleset – Kifizeti a biztosító a kártérítési összegeket

Dunai Tibor

Szeméremsértéssel és könnyű testi sértéssel gyanúsítja a rendőrség Donáth Lászlót

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen