17.2 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Belföld Hírek Kiemelt

Orvosi Kamara: vissza kell hozni a kötelező maszkviselést

Eddig szerencsénk volt a deltával, ne kockáztassunk! A koronavírus új, lényegesen fertőzőbb variánsa, a delta variáns itt van közöttünk – írta közleményében a Magyar Orvosi Kamara.

“A járványügyi helyzet javulásával a szigorú szabályok lazítását a magyar lakosság jelentős része úgy értelmezte, hogy minden visszatérhet a régi, megszokott kerékvágásba. Korlátozás, ellenőrzés nélkül igénybe vehető tömött éttermek és bevásárlóközpontok, megnyitott strandok és szállodák, zsúfolt tömegközlekedési eszközök; a maszk pedig szinte mindenhonnan eltűnt, nyoma sincs a védekezésnek”

– panaszkodtak. Rámutatnak, hogy hiába magasabb más országokban az átoltottság, zavartalanul terjed a delta variáns. Ebből szerintük az következik, hogy még fontosabb felvenni az oltást, mint azt eddig gondoltuk. Mint írták:

Ezért felhívjuk a figyelmet az oltás felvételének fontosságára, javasoljuk a védettségi igazolvány minél szélesebb körű használatát, és a hatékonyabb kontakt kutatást.

A MOK elnöke, Kincses Gyula szerint a járványt már most, “az elején kell megfogni”, hiszen úgy terjed a szinte teljesen veszélytelen delta variáns, hogy ideje pánikolni. Ő úgy véli, az időben meghozott korlátozásokkal és szigorú szabályozásokkal elejét vehetjük a fertőzések megugrásának, mint ahogy tavaly ősszel, télen, és idén kora tavasszal sem sikerült. Ennek ellenére bizakodó.

A maszkviselésről elmondta:

vissza kell hozni a zárt közösségi tereken, tehát tömegközlekedésen, boltokban és olyan terekben, ahol vegyesen lehetnek jelen oltottak és oltatlanok.

Kincses rögzítette: a MOK is amellett van, hogy az emberek minél inkább visszakaphassák a megszokott, szabadabb életüket, de ehhez most egy kicsit több önfegyelemre van szükség.

Tudjuk, csak “még két hét”, igaz?

24.hu/portfolio.hu/magyarjelen.hu – fotó: RTL

További híreink

A hétvégén is borúsabb idő várható

Varga Lilla

Seprűnyéllel és asztallábakkal vették ostrom alá a házat

Irányi Dániel

Egyelőre nem tesz vallomást a Hableányt elsüllyesztő hajó kapitánya

Gabay Dorka

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen