13 C
Budapest
2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
KultúraSzórakozás

Öt feketékről szóló film is szerepel az Amerikai Filmintézet idei toplistáján

Öt feketékkel foglalkozó film is szerepel az Amerikai Filmintézet (AFI) idei tízes toplistáján.

Az AFI a díjszezon elején hozza nyilvánosságra az előző évben bemutatott produkciók közül a legjobbnak ítélt filmeket. A testület választása rendszerint jól jelzi, hogy mely alkotások kerülnek a figyelem középpontjába a filmipar fontos díjai, köztük a Golden Globe- és az Oscar-díjak odaítélésekor.

A tízes listára került Spike Lee Az 5 bajtárs című, vietnami veteránokról szóló filmje, a közelmúltban elhunyt Chadwick Boseman utolsó produkciója, a Ma Rainey: A blues nagyasszonya című zenés film, a One Night in Miami című, a hatvanas évek ikonjait, Cassius Clayt, Sam Cooke-ot, Malcolm X-et és Jim Brownt megszólaltató filmdráma, és a Fekete Párducok egyik vértanúvá vált aktivistájáról, Fred Hamptonról forgatott, Judas and the Black Messiah című életrajzi dráma, jutott el az MTI-hez.

Emellett az Amerikában a 80-as években letelepedő koreai bevándorlócsaládról szóló Minari, a Lelki ismeretek című Pixar-animáció, az Aaron Sorkin rendezésében készült A chicagói 7-ek tárgyalása, a velencei filmfesztiválon és Torontóban is díjazott A nomádok földje és David Fincher Mank című, a 30-as évek Hollywoodját bemutató filmje szerepel a kiválasztott filmek között.

A Hamilton című történelmi musical filmváltozatát az AFI különdíjjal jutalmazta.

Az Amerikai Filmintézet díjazott alkotásait egy filmesekből, kritikusokból és tudósokból álló testület választja ki. A testület évente tíz filmes és tíz televíziós produkció egész alkotói stábját díjazza.

A tíz televíziós produkció közé került idén a Better Call Saul, a Bridgerton, A korona, a The Good Lord Bird, a Lovecraft Country, a The Mandalorian, a Mrs. America, A vezércsel, a Ted Lasso és A másik út.

A Golden Globe-jelöléseket a jövő héten hozzák nyilvánosságra, az Oscar-jelöléseket pedig március 15-é

További híreink

Csillagászati napokat rendeznek a hétvégén Gyulán

Varga Lilla

175 éve jelent meg a János vitéz, Jancsi és Iluska mesés története

Irányi Dániel

Hiánypótló dokumentumfilm készült a vörösterrorról /videó/

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben