15 C
Budapest
2021. szeptember 29., szerda
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Külföld

Öt hét alatt legalább hat nőt gyilkoltak meg Svédországban

Hat nőt gyilkoltak meg Svédországban mindössze öt hét alatt. Az életkor, a társadalmi státusz, a halál körülményei a legtöbb esetben eltérőek. Mindössze egy közös van a hat esetben: mindig olyan férfi gyilkolt, akivel az áldozat “közeli kapcsolatban” állt – összegezte a BBC.

Két gyilkosság ráadásul fényes nappal történt: az egyik egy déli kisváros központjában, a másik egy állomáson Linkopingban, amit a déli régió egyetemi fővárosának tartanak.

A főváros sem biztonságosabb. Egy nőt Stockholm külvárosában késeltek meg egy bérházban, ahol négy gyermekével lakott. Noha a cikk – természetesen – nem tér ki rá, kik élnek arrafelé, mindössze “alacsonyjövedelmű és státuszú” környékként emlegeti a régiót, ám az európai nagyvárosi tendenciákat ismerve megtippelhető, milyen etnikumok lakják a peremvidéket.

Emelkedő tendencia

2020-ban 15 százalékkal nőtt a nők ellen elkövetett erőszak az előző évihez képest. Mindezt egy deklaráltan feminista kormány alatt. A BBC szerint ez “meglepő”, hiszen Svédországot évek óta az “egyik legbiztonságosabb országként” tartják számon, ami élen jár a “nemek közti egyenlőség” tekintetében is. Sajnos a lap nem részletezi, mégis kik tartják biztonságosnak azt az államot, ami élmezőnyben jár a nők ellen elkövetett erőszakok tekintetében. Ezek a tendenciák ráadásul éppen az egyre jelentősebb bevándorlással párhuzamosan erősödtek meg. Bizonyára véletlen.

Nem lát összefüggést a dolgok között Marta Stenevi sem, aki a nemek közti egyenlőségért felelős miniszteri pozíciót tölti be a kormányban. Ő azt mondta, egyáltalán nem lepték meg a gyilkosságok. Mint fogalmazott:

“Svédországban továbbra is olyan társadalomban élünk, ahol elnyomják a nőket”.

Nem a bevándorlók, a járvány a hibás

Noha a grafikon alapján 2014-től kezdve drasztikusan emelkedik a nők elleni erőszak, a Stockholmi Közgazdaságtudományi Egyetem mégis egy olyan tanulmányt tett közzé, mely szerint “valószínű”, hogy a járvány által kiváltott társadalmi és gazdasági feszültségek felelősek a bántalmazásokért.

Mindezt úgy, hogy Svédországban nem is igazán vannak korlátozások és lezárások.

Noha a svéd rendőrség nem tarthatja nyilván a bűnelkövetők származását, a BBC mégis rámutat, a bíróságon elítélt bántalmazók “nem elhanyagolható része” első ránézésre is inkább afrikainak, vagy közel-keletinek tűnik, semmint őshonos svédnek.

Marta Stenevi, a nemek közti egyenlőségért felelős miniszter ezzel kapcsolatban ki is fejezte aggodalmát, amiért “szélsőséges”, bevándorlásellenes pártok “megpróbálják összemosni a migrációt a nők ellen elkövetett erőszakkal”.

Szerinte a baj elsősorban a fehér férfival van. Mint fogalmazott:

a nők elleni erőszak mélyen gyökerezik a svéd társadalomban.

Azt pedig a Svéd Bűnmegelőzési Tanácstól tudjuk, csupán azért állítanak elő több migránst nők elleni erőszak miatt, mert a kiváltságos helyzetű, rasszista svéd nők nagyobb valószínűséggel jelentik fel az idegeneket.

A lakosság véleménye 

Egy nevét és arcát nem vállaló 25 éves nő nem igazán lepődött meg azon, hogy a bántalmazások elszenvedői jelentős részben bevándorlókkal ápoltak intim kapcsolatot. Mint mondta:

“Azok, akik ezen a környéken élnek, egyszerűen nem akarják elfogadni a svéd törvényeket.”

Egy fleminsgsbergi nő is hasonlóan vélekedett:

“Ha este 9 után miniszoknyában kimész az utcára, meg fognak erőszakolni.”

Egy 28 éves feminista szerint ezek a nők csak bűnbakot keresnek:

“Ennek semmi köze ahhoz, ki honnan jött. Egy nő nincs biztonságban egy férfi mellett, aki veri őt, származzon az Afrikából, Svédországból, vagy bárhonnan.”

Kiemelt képünk illusztráció 

További híreink

Cigányútra tévedt Magyarország (videó)

Faragó Dániel

Politikusbűnöző mellé állt a Jobbik, a Momentum és az LMP is (frissítve – videó)

Faragó Dániel

Amerikai repülőgéphordozók tartottak hadgyakorlatot a Dél-kínai-tengeren

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen