19.7 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Külföld

Öt hét alatt legalább hat nőt gyilkoltak meg Svédországban

Hat nőt gyilkoltak meg Svédországban mindössze öt hét alatt. Az életkor, a társadalmi státusz, a halál körülményei a legtöbb esetben eltérőek. Mindössze egy közös van a hat esetben: mindig olyan férfi gyilkolt, akivel az áldozat “közeli kapcsolatban” állt – összegezte a BBC.

Két gyilkosság ráadásul fényes nappal történt: az egyik egy déli kisváros központjában, a másik egy állomáson Linkopingban, amit a déli régió egyetemi fővárosának tartanak.

A főváros sem biztonságosabb. Egy nőt Stockholm külvárosában késeltek meg egy bérházban, ahol négy gyermekével lakott. Noha a cikk – természetesen – nem tér ki rá, kik élnek arrafelé, mindössze “alacsonyjövedelmű és státuszú” környékként emlegeti a régiót, ám az európai nagyvárosi tendenciákat ismerve megtippelhető, milyen etnikumok lakják a peremvidéket.

Emelkedő tendencia

2020-ban 15 százalékkal nőtt a nők ellen elkövetett erőszak az előző évihez képest. Mindezt egy deklaráltan feminista kormány alatt. A BBC szerint ez “meglepő”, hiszen Svédországot évek óta az “egyik legbiztonságosabb országként” tartják számon, ami élen jár a “nemek közti egyenlőség” tekintetében is. Sajnos a lap nem részletezi, mégis kik tartják biztonságosnak azt az államot, ami élmezőnyben jár a nők ellen elkövetett erőszakok tekintetében. Ezek a tendenciák ráadásul éppen az egyre jelentősebb bevándorlással párhuzamosan erősödtek meg. Bizonyára véletlen.

Nem lát összefüggést a dolgok között Marta Stenevi sem, aki a nemek közti egyenlőségért felelős miniszteri pozíciót tölti be a kormányban. Ő azt mondta, egyáltalán nem lepték meg a gyilkosságok. Mint fogalmazott:

“Svédországban továbbra is olyan társadalomban élünk, ahol elnyomják a nőket”.

Nem a bevándorlók, a járvány a hibás

Noha a grafikon alapján 2014-től kezdve drasztikusan emelkedik a nők elleni erőszak, a Stockholmi Közgazdaságtudományi Egyetem mégis egy olyan tanulmányt tett közzé, mely szerint “valószínű”, hogy a járvány által kiváltott társadalmi és gazdasági feszültségek felelősek a bántalmazásokért.

Mindezt úgy, hogy Svédországban nem is igazán vannak korlátozások és lezárások.

Noha a svéd rendőrség nem tarthatja nyilván a bűnelkövetők származását, a BBC mégis rámutat, a bíróságon elítélt bántalmazók “nem elhanyagolható része” első ránézésre is inkább afrikainak, vagy közel-keletinek tűnik, semmint őshonos svédnek.

Marta Stenevi, a nemek közti egyenlőségért felelős miniszter ezzel kapcsolatban ki is fejezte aggodalmát, amiért “szélsőséges”, bevándorlásellenes pártok “megpróbálják összemosni a migrációt a nők ellen elkövetett erőszakkal”.

Szerinte a baj elsősorban a fehér férfival van. Mint fogalmazott:

a nők elleni erőszak mélyen gyökerezik a svéd társadalomban.

Azt pedig a Svéd Bűnmegelőzési Tanácstól tudjuk, csupán azért állítanak elő több migránst nők elleni erőszak miatt, mert a kiváltságos helyzetű, rasszista svéd nők nagyobb valószínűséggel jelentik fel az idegeneket.

A lakosság véleménye 

Egy nevét és arcát nem vállaló 25 éves nő nem igazán lepődött meg azon, hogy a bántalmazások elszenvedői jelentős részben bevándorlókkal ápoltak intim kapcsolatot. Mint mondta:

“Azok, akik ezen a környéken élnek, egyszerűen nem akarják elfogadni a svéd törvényeket.”

Egy fleminsgsbergi nő is hasonlóan vélekedett:

“Ha este 9 után miniszoknyában kimész az utcára, meg fognak erőszakolni.”

Egy 28 éves feminista szerint ezek a nők csak bűnbakot keresnek:

“Ennek semmi köze ahhoz, ki honnan jött. Egy nő nincs biztonságban egy férfi mellett, aki veri őt, származzon az Afrikából, Svédországból, vagy bárhonnan.”

Kiemelt képünk illusztráció 

További híreink

Letartóztatták a Fidesz Szolnok megyei politikusát, Boldog István munkatársát

Szabó Norbert

Felhívás a világnak: Nehogy visszatérjünk a régi kerékvágásba!

Joó György

Felkészülés a járványhelyzetre – felelős állattartóként

Joó György

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen