13.8 C
Budapest
2021. október 22., péntek
Magyar Jelen
Külföld

Öt hónap alatt tudta csak megtörni az iszlamisták ellenállását a hadsereg Mindanao szigetén

Szinte teljesen megsemmisült három évvel ezelőtt Marawi városa, ahonnan a Fülöp-szigeteki hadsereg igyekezett kiűzni az iszlamistákat. Az ostrom, amilyet az ország a II. világháború óta nem tapasztalt, végül szinte teljesen lefejezte a helyi iszlamista vezetőséget, egyben sikeresen le is lassította a dzsihadisták délkelet-ázsiai területfoglalását. A konfliktus parazsa évtizedek óta izzott a felszín alatt.

Mikor az Irakból kiszorított Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet vezetője felszólított a harc nemzetközi terjesztésére, a Dzsemáa Iszlamíja, a radikális iszlamisták távol-keleti szárnyának aktivizálása és az ázsiai iszlám emírség terve újra előkerült. A figyelem Délkelet-Ázsiára, azon belül a muszlim többségű Mindanaóra, a Fülöp-szigetek legnagyobb szigetére irányult. A feszültséget fokozta a déli határterület drogkereskedelem szempontjából stratégiai jelentősége. Rodrigo Duterte drogháborúja felborította a status quót, iszlamisták és politikai klánok milliárdos érdekeit sértette az átrendeződés.

A szikra akkor pattant ki, mikor megkísérelték letartóztatni Isnilon Totoni Hapilont, a filippinó Iszlám Állam frissen kinevezett emírjét. Ő a nyolcvanas években kezdte a karrierjét a Moro Nemzeti Felszabadítási Front (MNLF) soraiban, később az Abu Szajjaf terrorszervezet egyik vezetőjeként bukkant fel, majd felesküdött az ISIS-vezér Abu Bakr al-Bagdadinak is, amiért megkapta a Fülöp-szigeteki kalifátus vezetését. A kivonuló hatóságok heves ellenállásba ütköztek, órák alatt több száz beszivárgó harcos ragadott fegyvert. Lerohanták Marawi stratégiailag fontos épületeit és megtámadták a helyi laktanyát. A katonaság napok alatt visszaszorította a terroristákat, de a harcokat nehezítette, hogy a dzsihadisták civil túszokat használtak pajzsként, gyermekkatonákat vetettek be és beásták magukat a város mecseteibe, ahol kegyeleti okból nem támadhatták őket. A katonaság végül sikeresen verte vissza a támadást. Hapilon mellett sok más ismert terrorista is elesett, de az öt hónapig tartó összecsapásban több mint ezer ember halt meg, s egymillió embernek kellett elhagynia az otthonát.

Forrás: Magyar Nemzet/Gál István, Fotó: apnews

További híreink

Iszlamista gyilkolhatott a Capitoliumnál

Irányi Dániel

Idén sem rendeznek Forma-1-es Holland Nagydíjat

Dunai Tibor

Bűnszövetkezetnek minősítette a görög bíróság az Arany Hajnalt

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen