17.2 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Külföld

Ötször annyi gyermek halt meg a lezárások miatt, mint a koronavírus következtében

A gyógymód lehet-e rosszabb, mint a betegség? A becsületes és független orvosokat alighanem a mai napig foglalkoztatja ez a kérdés, amit manapság jobbára a kínai koronavírus kérdéskörében kell feltennünk. Főleg a legújabb brit felmérés ismeretében, mely szerint a lezárások kezdete óta közel ötször annyi gyermek lett öngyilkos, mint amennyivel a koronavírus végzett.

Erre szokták csuklóból rávágni a lezáráspártiak, hogy oké, de az időseket védenünk kell. Valóban. De hogyan is védik őket? Bezárva egy panelba, vagy egy otthonba, eltiltva a szeretteiktől, családtagoktól, barátoktól, hogy hátra lévő életüket magányosan, elszigetelve éljék le, sokszor a depresszióval küzdve. Mindezt az “ő érdekükben”?

Több egyetem kutatása ugyanarra az eredményre jutott

Négy nagyváros egyeteme alaposan körbejárta a koronavírus fiatalokra kifejtett hatását. Az első év végéig (2021. február) az Egyesült Királyságban összesen huszonöt 18 év alatti halt meg a koronavírus miatt. Hatvanegy esetben állapították meg a fertőzést az elhunytnál, ám 36 esetben bebizonyosodott, hogy az nem játszott szerepet a halálában. Ráadásul a huszonöt halottból mindössze hatnál nem találtak az orvosok egyéb krónikus betegséget. Vagyis, a szakértők szerint

annak a valószínűsége, hogy egy egészséges fiatal belehal a koronavírusba 1 a 481 ezerhez.

Ehhez fontos hozzátennünk, hogy ezeket a számokat is érdemes fenntartásokkal kezelnünk, hiszen maguk a britek is elismerték, igencsak felnagyították a halálozásokat, és sokan valójában nem is a Covid miatt vesztették életüket.

A kórházi ápolás tekintetében is hasonló a helyzet. Mindössze 251 fiatal került kórházba a vírus első évében. A tanulmány hozzátette:

99.995%-a a pozitív tesztet produkáló fiataloknak biztosan felgyógyul a fertőzésből.

Ezzel szemben viszont ugyanezen időszakban 124 gyermek lett öngyilkos, továbbá 268 esetben hozható összefüggésbe a gyermek halála a lezárásokkal.

A tanulmány eredménye szerint:

Az iskolák bezárása, és a gyermekek teljes elszigetelése sokkal veszélyesebb a fiatalokra, mint a koronavírus.

A lezárások alatt a fiatalok körében megemelkedett öngyilkosságok egyébként globális jelenség, amit vizsgáltak Amerikában és Ausztráliában is. Hazánkban sajnos nem készült ilyen statisztika, így nem tudhatjuk, hogy felzárkóztunk-e a “nemzetközi trendekhez”, vagy sem. Ám tartok tőle, hogy igen, hiszen Magyarország – sajnos – 1945 óta igencsak előkelő helyen szerepel az öngyilkosságok terén.

És ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen az iskolabezárások és elszigetelődés hosszútávú következményeiről csak az elkövetkező években tudhatunk meg többet, ahogyan arról is, hogy milyen egészségügyi károkat okoz a 3 és 18 év közöttiek körében a szájmaszk folyamatos viselése.

Fotó: Getty Images

További híreink

USA: kisgyermeke szeme láttára verték össze az anyukát a parkban (videóval)

Irányi Dániel

Héberül áldották meg a marokkói királyt

Faragó Dániel

Szegeden tüntettek a MÁV új menetrendje ellen

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen