2.4 C
Budapest
2022. december 2., péntek
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Parlamenti választást tartanak Grúziában

Felmérések szerint szoros verseny várható a kaukázusi ország leggazdagabb embere, a 64 éves Bidzina Ivanisvili által vezetett kormánypárt és az 52 éves korábbi államfő, Miheil Szaakasvili által vezetett ellenzéki tömörülés között.

Mintegy 3,5 millió állampolgár járulhat ma az urnákhoz Georgiában, azaz Grúziában, ahol parlamenti választásokat tartanak. A szavazás tisztasága fölött többek között az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői őrködnek – írta az MTI.
Az előzetes felmérések azt mutatják, a Fekete-tenger keleti partján található a kaukázusi országban a 64 éves Bidzina Ivanisvili által vezetett kormánypárt és az 52 éves korábbi államfő, Miheil Szaakasvili által vezetett ellenzéki tömörülés esélyes a kormányalakításra.
Az előző két választáson, 2012-ben és 2016-ban is a milliárdos üzletember Georgiai Álom nevű pártja szerezte a legtöbb szavazatot. A több ellenzéki csoportot tömörítő Nemzeti Egység Mozgalom nevű formáció vezéralakja, Szaakasvili ellen elfogatóparancs van érvényben Georgiában. A politikus 2013 óta külföldön él.
A választási győzelemre a kormánypártnak van némileg több esélye annak ellenére is, hogy nyolc éve tartó kormányzásuk alatt nem sikerült fellendíteniük a gazdaságot, és számos megfigyelő szerint romlott a demokrácia minősége, ugyanakkor nőtt a korrupció Georgiában.
Az új választási eljárás szerint a 150 parlamenti képviselőből 120-at arányos rendszerben választanak meg, és csak a maradék 30 hely dől el a többségi elv szerint.

Forrás: MTI

Fotó: pixabay.com

További híreink

A Mi Hazánk véget vetne a követeléskezelők és végrehajtók közös üzletének

Kemény János

Antifa társasjáték került kereskedelmi forgalomba Franciaországban

Magyar Jelen

A Légió Hungária erdélyi divíziójának közleménye, a december 1-re, Székelyföldre szervezett soviniszta szervezetek felvonulása kapcsán

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben