17.5 C
Budapest
2022. május 29., vasárnap
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Környezetvédelem

Pocsolyákba ugrálnak örömükben a tűzoltók Ausztráliában

Már második napja heves esőzések vannak Ausztrália bozóttüzek pusztította keleti részén, írja az MTI. A régóta várt eső nagy segítség a tűzfészkek ellenőrzés alá vonásában: a tavaly szeptember óta tartó tűzvész lángjai Magyarországnál is nagyobb területen pusztították el a növényzetet, valamint több mint kétezer lakóépületet.

Szeptember óta a bozóttüzek 29 ember halálát okozták, otthonok ezreit pusztították el, és egymilliárd vadon élő és háziállat halálát okozták.

A kontinensen az elmúlt hónapokban keletkezett szárazság és a szezonális bozóttüzek mellett súlyosbító tényező a klímaváltozás okozta felmelegedés is – a tűzvészek okairól itt írtunk részletesen. A helyi idegenforgalmi hivatal adatai szerint a bozóttüzek miatt a tavalyi évhez képest 3,1 milliárd dolláros visszaesés keletkezett a turizmusban.

Pénteken viszont tíz év óta nem tapasztalt heves esők áztatták egyes régiók talaját a legnagyobb lángok közelében.
Az elmúlt 24 órában a tűzvész érintette területek legnagyobb részén eső esett, ami nagyszerű hír!

Szorítunk azért, hogy ez folytatódjon a következő napokban is

– írták Twitteren Új-Dél-Wales állam tűzoltói. Helyi idő szerint csütörtök reggel még 82 helyen égtek tüzek az államban, ezek közül még 30-at kell a tűzoltók ellenőrzése alá vonni. Egy másik tweetben egy fotót osztottak meg a egy üzenőtábláról:

„Mindjárt jövök – kint ugrálok a pocsolyákban!!”

„Mindjárt jövök – kint ugrálok a pocsolyákban!!”
Boldog megkönnyebbülés

Új-Dél-Walesen kívül a szomszédos Victoria államban, és a Kenguru-szigeten is többtucatnyi tűz ég – Ausztrália második legnagyobb szigetére viszont nem érkezett csapadék. A lángok itt komoly károkat okoztak a kivételes gazdagságú növény- és állatvilágban, odaveszett a koalák nagy többsége, és a populációjukat is teljes kihalás fenyegeti.

Az pedig továbbra is csak vágyálom, hogy Ausztrália keleti és déli részén általános lesz a csapadékos időjárás. A nyár betetőzését január-február fordulójára várják, így a bozóttüzek még tovább pusztíthatnak a kontinensen az esőzések után.

Forrás: Index

További híreink

Mázsás gondok a magyarokon – brutálisan elhíztunk

Faragó Dániel

Csúnyán elfenekelték Jakabot – padlón a Jobbik pártigazgatója is

Faragó Dániel

Bajnokok Ligája: keddi menetrend, Barcelonában a Ferencváros

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen