31.5 C
Budapest
2021. június 23., szerda
Magyar Jelen
Kárpát-haza Kiemelt

Politikai tisztséggé alakította a prefektusi beosztást a román kormány

Politikai tisztséggé alakította a prefektusi tisztséget szerdai ülésén a román kormány. A közigazgatási törvénykönyv rendeleti módosítását Cseke Attila fejlesztési és közigazgatási miniszter kezdeményezte.

A miniszter közölte: a közigazgatási törvénykönyvet módosító kormányrendelet egyrészt az RMDSZ által javasolt, és a kormányprogramban leszögezett célkitűzéseknek tesz eleget, másrészt az Európai Bizottság kérésére ad választ. Az EB többször is kérte Romániától, hogy világosan határolja el a prefektusok politikai és szakmai szerepét – írja a Maszol.ro.

„A prefektusokat és alprefektusokat a kormányzó politikai alakulatok nevezik ki. Ezzel szemben az eddigi előírás szerint nem lehetnek párttagok, és közalkalmazottaknak kell lenniük. Az utóbbi követelményt a legtöbb esetben átjátszotta mindenki. Ezért volt szükség arra, hogy a prefektusok és alprefektusok kinevezését átlátható követelményrendszerhez kössük, hatáskörüket tisztázzuk”

– idézte az RMDSZ hírlevele a tárcavezetőt.

Mint írják, a módosítás értelmében a megyei kormánymegbízottak (prefektusok) és helyetteseik (alprefektusok) közjogi méltóságok, akik a kormánypártok javaslatai alapján foglalhatják el pozícióikat, és ekként párttagok is lehetnek. Hogy az intézmények politikai és adminisztratív szerepét elválasszák, létrehozzák a megyei prefektúrákon a főtitkári állásokat, amelyeket vizsgát tett magas rangú köztisztviselők tölthetnek be – őket nem politikai nevezik ki, pártsemlegesnek kell lenniük, és hasonló lesz a jogállásuk, mint a helyi és megyei önkormányzatoknál a jegyzőké.

A tisztségben lévő prefektusok és alprefektusok 30 napig megőrizhetik eddigi, magas rangú köztisztviselői szerepkörüket, ezt követően módosul jogállásuk az új rendelkezés szerint.

A prefektusi tisztségek elosztásáról a kormánykoalíciót alkotó pártok, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) és az RMDSZ felfüggesztette a tárgyalásokat, ameddig a megyei kormánymegbízottak jogállását nem módosították, Várhatón a hét második felében születik megegyezés arról, hogy melyik párt, melyik megyében állíthat prefektust, illetve alprefektust. Egyelőre abban állapodtak meg, hogy kinek, hány tisztség jut.

Az RMDSZ-t a sajtóba kiszivárgott információk szerint öt prefektusi és tíz alprefektusi tisztség illeti meg.

(Fotó: rmdsz.ro)

További híreink

Migránsoktól hemzsegnek Szabadka utcái, egyre nagyobb az aggodalom Délvidéken

Varga Lilla

Amerikában megkezdődhet a 12 évesek oltása, az EU hamarosan követi a példát

Irányi Dániel

Költöző svéd család életét tették tönkre “BLM” tüntetők

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben