20.8 C
Budapest
2022. augusztus 12., péntek
Magyar Jelen
Külföld

Putyin a Hagia Sophia-ügy társadalmi visszhangjára figyelmeztette Erdogant

Oroszországban jelentős társadalmi visszhangot váltott ki az isztambuli Hagia Sophia bazilika mecsetté minősítése – hívta fel Vlagyimir Putyin orosz elnök török hivatali partnerének, Recep Tayyip Erdogannak a figyelmét hétfőn a Kreml sajtószolgálata szerint.

Az orosz elnöki hivatal Putyin és Erdogan török kezdeményezésre létrejött telefonbeszélgetéséről kiadott tájékoztatása szerint a török államfő elmagyarázta, hogy továbbra is biztosítják a világcivilizáció ezen egyedülálló emlékművének látogathatóságát, mások mellett a külföldiek számára is, és meg fogják óvni a keresztény szentelményeket.

A két vezető nagyra értékelte a két ország védelmi minisztériumának együttműködését, amely lehetővé tette a helyzet stabilizálását a szíriai Idlíb tartományban. A megbeszélésen hangsúlyt kapott a szíriai rendezést elősegítő erőfeszítések növelésének fokozása, egyebek között az asztanai formátumban, a július 1-jei orosz-török iráni csúcstalálkozón elért megállapodások alapján.

Putyin és Erdogan megállapodott a líbiai fegyveres konfliktus mielőbbi befejezésére és a tárgyalási folyamathoz való visszatérésre irányuló közös politikai és diplomáciai erőfeszítések aktivizálásáról a januári berlini nemzetközi konferencián elfogadott döntések és az ENSZ BT 2510. számú határozata alapján.

A felek szót ejtettek a kétoldalú idegenforgalomnak a járványügyi helyzettől függő felújításáról is. Putyin kifejezte köszönetét azért, hogy Törökország kinyilvánította segítségnyújtási készségét több orosz régió járványügyi védekezéséhez. Erdogan gratulált Putyinnak az alkotmánymódosításról megtartott országos szavazás sikeréhez.

A felek az orosz tájékoztatás szerint megállapodtak a rendszeres párbeszéd folytatásáról.

(MTI)

További híreink

Horvátországban március 1-jétől kinyithatnak az éttermek és kávézók teraszai

Varga Lilla

Egyre több cég lázad a Facebook ellen

Dunai Tibor

Uniós szintű oltási igazolásért lobbizik Görögország

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben