12.1 C
Budapest
2022. május 20., péntek
Magyar Jelen
Kiemelt Környezetvédelem

Régi homokbányából vitték a homokot – a benne fészkelő fecskékkel együtt

Védett partifecskék fészkelőhelye semmisült meg, amikor a közelmúltban homokot vittek el egy használaton kívüli homokbányából Mórahalom határában – természetvédelmi értékük egyedenként 50 ezer forint. A rendőrség természetkárosítás gyanúja miatt nyomoz – írja a delmagyar.hu.

Az Átlátszó írta meg: évek óta nem nyúltak a homokkúphoz, amelyet a közelmúltban részben elbontottak. A Szegedi Rendőrkapitányság a delmagyar.hu kérdésére megerősítette:

ismeretlen tettes ellen indult eljárás természetkárosítás bűntettének gyanúja miatt, amit fokozottan védett élő szervezet egyedére követtek el.

A nyomozás végéig nem adhatnak ki részletesebb információt, így az sem derült ki, mennyi állat pusztulhatott el. A bejelentést május 22-én, még bőven a költési időszakban tették.

A partifecske természetvédelmi értéke 50 ezer forint, és minden fejlődési stádiumban védett, beleértve a tojást is.Építkezési területekre, elhagyott homokbányákba beköltözhetnek a fecskék, és a költési időszakban megbolygatni a madarakat tilos. Ezt a természetvédelmi és az állatvédelmi törvény írja elő.

Partifecskéből már csak 15-20 ezer pár költ az országban. Eredetileg gyorsabb folyású vizek leszakadó partfalaiban költenek, de homokbányák erre alkalmas meredek falaiba is beköltöznek. A költési időszak április közepén kezdődik, még júniusban is tarthat, egy-egy telepen százas nagyságrendben is lakhatnak. Tokody Béla a konkrét esetet még nem ismerte, de általánosságban elmondta: Az ott dolgozó vállalkozásnak kötelező lett volna jeleznie a természetvédelmi hatóságnak vagy a Magyar Madártani Egyesületnek, hogy védett madarak költenek a munkaterületen.

(delmagyar.hu, atletszo.hu nyomán, Fotó: TörökJános)

További híreink

Amerikai igazságügyi miniszter: bizonyítékaink vannak rá, hogy az Antifa szítja az erőszakos cselekményeket

Szabó Norbert

Orbán Balázs: indokoltak a kilátásba helyezett, nagyvárosiakra és idősekre vonatkozó új intézkedések

Kemény János

Két év alatt 82 unokázós csalót fogott a rendőrség

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen