11.7 C
Budapest
2020. október 24., szombat
Magyar Jelen
Kultúra

Régi klasszikusokat bélyegez meg a Disney: “sztereotípiákra” figyelmeztet

A Disney+ katalógusában szereplő rajzfilmeket, köztük a Dumbo, a Pán Péter és A dzsungel könyve című klasszikusokat is olyan felirattal láttak el, melyek a produkciókban előforduló sztereotípiákra hívják fel a figyelmet. A homoszexualitást tartalmazó művek esetében továbbra sem érzik szükségesnek a megjelölést.

Ez a műsor negatívan ábrázol és kezel embereket vagy kultúrákat. Ezek a sztereotípiák akkor is rosszak voltak és ma is azok

– olvasható a kiírásban, mely az említett rajzfilmek mellett a Macskarisztokraták, valamint a Susi és Tekergő lejátszásakor is megjelenik.

Üzenetében a Disney+ megjegyzi:

ahelyett, hogy eltávolították volna a filmeket a programból, inkább tudomásul akarják venni annak káros hatásait, tanulni akarnak belőle és párbeszédet kezdeni egy befogadóbb jövő megteremtése érdekében.

De hát, ami késik, nem múlik, ugyebár.

A streamingszolgáltató először tavaly novemberben kezdte feliratozni a “rasszizmussal” kapcsolatos figyelmeztetéssel a katalógusában szereplő filmeket. Akkor azonban még rövidebb volt a figyelemfelhívó szöveg, és csupán annyit jegyzett meg, hogy eredeti formájában vetítik a produkciót, amely „esetleg azóta elavult kulturális ábrázolásmódot tartalmazhat”.

A BBC szerint a Disney+ szolgáltatásában egyes filmek, köztük az 1946-ban készült A Dél dala – Rémusz bácsi meséi, egyáltalán nem szerepelnek a rasszizmus megjelenítése miatt.

(MTI nyomán – Fotó: WALT DISNEY / COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP)

Kapcsolódó híreink

A csíksomlyói búcsúnak igazodnia kell a körülményekhez

Dunai Tibor

Százhúszezer éves orrszarvú maradványait találták meg Szlovéniában

Kiss Albert

A Kárpátiát kérték fel, hogy írjon indulót a tatai páncélosoknak (Dalpremier)

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben