20.8 C
Budapest
2022. október 6., csütörtök
Magyar Jelen
KörnyezetvédelemKülföld

Rekordot döntött az amazonasi erdőírtás

Az Amazonas-medence brazil részén az elmúlt egy évben 29,5 százalékkal nagyobb területen irtották ki az esőerdőt, mint a korábbi évben, ez a legkiterjedtebb erdőirtás az országban 2008 óta – derül ki a brazil űrkutatási hivatal (INPE) adataiból.

Az INPE adatai szerint 2018 augusztusa és 2019 júliusa között 9762 négyzetkilométernyi esőerdőt irtottak ki a térségben. A tudósok szerint az Amazonas erdőségeinek irtása fokozódott, mióta Jair Bolsonaro brazil elnök januárban elfoglalta hivatalát. Mint mondták, az elnök előnyben részesíti a gazdasági fejlődést a természet védelmével szemben.

Bolsonaro aki az INPE júliusi jelentését megalapozatlannak nevezte, a most kiadott jelentést nem kommentálta.

Ricardo Salles környezetvédelmi miniszter csütörtökön találkozik az Amazonas-medence kormányzóival, hogy megvitassák az erdőirtás elleni fellépést. Salles szerint az erdőirtás hátterében legtöbbször az illegális bányászat, a fakitermelés és a földterületszerzés áll.

Az Amazonas a világ legnagyobb esőerdőjeként létfontosságú, mivel jelentős mennyiségű szén-dioxidot raktároz el, és ezzel lassítja a globális felmelegedést. Az elmúlt évtizedben a korábbi brazil kormányoknak adminisztratív eszközökkel, bírságokkal sikerült visszaszorítani az erdőirtásokat. Bolsonaro és kormánya azonban bírálta ezt a szankcionálást és elnézte a környezeti károkozást.

(hvg, fotó origo)

További híreink

Megugrott a fertőzések száma Izraelben

Irányi Dániel

Nagy-Britanniában egy multi azt kéri, támogassák inkább a helyi üzleteket

Irányi Dániel

“Napi fejlődés”: hozzámegy édesapjához egy 18 éves tinilány

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben