4.5 C
Budapest
2022. november 27., vasárnap
Magyar Jelen
KiemeltTudomány

Rémisztően sok adatot gyűjt rólunk a Facebook Messenger

Egy friss összehasonlításnak köszönhetően igen látványos ábrán láthatjuk, mennyi adatot gyűjtenek rólunk a különböző applikációk. Az eredmény igen tanulságos. Mint kiderült, a Signal, az Apple-féle iMessage és a WhatsApp összesen nem gyűjt annyi információt a felhasználóiról, mint a Facebook Messenger.

Az Apple még decemberben tette kötelezővé, hogy az App Store-ban megtalálható alkalmazások fejlesztői azt is tegyék egyértelművé a felhasználók számára, hogy milyen adatokat gyűjtenek róluk. A Facebook emiatt egész oldalas újsághirdetésekben üzent hadat az Apple-nek, de muszáj volt megfelelnie az új szabálynak: amelyik cég ezt nem teszi meg, az nem frissítheti tovább az appját – írja a hvg.hu.

Nem véletlen, hogy a Facebook ellenezte a leghangosabban az Apple lépését (ráadásul álságos módon a “kisebb fejlesztőcégek védelmére” hivatkozva), hiszen ha egymás mellé tesszük a különböző applikációk adatgyűjtéseit, már első ránézésre is döbbenetes a különbség.

 

Ha bizalmas beszélgetéseket szeretnénk folytatni, tanácsos Signalt használni, hiszen ez a telefonszámon kívül semmilyen adatunkra nem kíváncsi. Beszédes, hogy Edward Snowden is ezt használna, az FBI pedig még csak a létezésének sem örül.

Az Apple-féle iMessage-rendszer már kissé kíváncsibb, őt már a keresési előzményeink is érdeklik. A WhatsApp ehhez képest már az app funkcióinak működéséhez, valamint az elemzések elvégzéséhez is gyűjt adatokat.

Zuckerberg mindent tudni szeretne

A Facebook Messengert szinte minden érdekli: elemzésekre és funkciókra hivatkozva adatokat kér le, amiket aztán hirdetőknek ad el, de információkat gyűjt a “személyre szabott élmény” érdekében, és “egyéb célokra” is.

Az egyéb célokra gyűjtött adatok között olyanokat találni, mint például a keresési előzmények, a költési előzmények, a felhasználói tartalmak – képek, videók, játékelőzmények –, helyadatok vagy épp egészségügyi információk.

Az üzenetküldők adatéhsége közti különbség már a táblázatok méreteiből is jól látható. Sorrendben: Signal, iMessage, WhatsApp, Facebook Messenger.

A lap szerint volt, aki már azt javasolta az Apple-nek, hogy a fenti listát adja fel egész oldalas hirdetésként, válaszolva ezzel a Facebooknak, ez azonban egyelőre még nem történt meg.

A nagy kérdés, hogy a címkelista miként hat majd a felhasználókra, és áttérnek-e esetleg egy kevésbé kíváncsi alkalmazásra. Ha Elon Muskra hallgatnak, mindenképpen:

 

További híreink

Minek kell még történnie, hogy kiadják a tűzparancsot az EU külső határain?

Horváth Tamás

Végül minden a helyére kerül: már Újpesten sem állít adventi keresztet a Jobbik

Magyar Jelen

További 13,5 milliárd állami támogatást kap a debreceni BMW gyár

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben