27.2 C
Budapest
2022. augusztus 14., vasárnap
Magyar Jelen
GazdaságKiemelt

Rengeteg családnak az egekbe ugorhatnak a kiadásai a rezsicsökkentés csökkentése miatt

Sokan nem tarják igazságosnak, hogy a rezsicsökkentés lakossági szűkítése nem vonatkozik a távhőt használókra. Közben a villannyal fűtő háztartások rezsiköltsége drasztikusan emelkedhet: az ATV Híradójának nyilatkozó közgazdász szerint, ezeknek a háztartásoknak éves szinten 1 millió forint többletköltségük is keletkezhet.

Bizonyos közgazdászok, például Varga László, számításai szerint

éves szinten a növekedés elérheti az egymillió forintot is,

azaz ennyivel kell többet fizetniük az áramért azoknak a háztartásoknak, amelyek villannyal fűtik az otthonukat, és így az átlagnál jóval többet fogyasztanak.

Van, aki megússza

A távfűtéssel rendelkező otthonok semmit nem fognak érzékelni a rezsicsökkentés csökkentéséből,

nekik ugyanis többletfogyasztás esetén sem kell többet fizetni a téli melegért.

Mivel ezeket a lakásokat nem érinti a rezsicsökkentés szabályaiban bevezetett változás.

„Úgy érzem, ennek a természetes oka az, hogy egy átlagos lakás mostani hőfelhasználása is csak a limitált gázmennyiség felével-kétharmadával egyezik meg. Még ha vonatkozna rá, akkor sem éri el a limitet” – magyarázta Híradónknak Vida János, a Pétáv Pécs igazgatója.

Az első megemelt összegű számlák szeptember elején érkezhetnek meg a háztartásokba.

„Ne az emberek fizessék meg a háború árát”

A választások előtt a kormány óriásplakáton vádolta a balliberális összeborulást, ha nyernek, eltörlik a rezsicsökkentést. A magyar háztartások pedig belerokkannak majd, ha piaci áron kell megvásárolniuk a gázt, vagy a villanyt, hiszen a magyar fizetések inkább vetekednek a balkáni országokéval, semmint az európai uniós átlaggal.

Végül a Fidesz elsöprő győzelmet aratott április 3-án, mégis jönnek a megszorítások. Ráadásul Orbán Viktor, korábbi ígéretével ellentétben, mégiscsak a magyar emberekkel igyekszik megfizettetni a háború árát. Legalábbis mind a kata beszántását, mind a rezsicsökkentés csökkentését azzal indokolta, hogy

„a háborús helyzetben ez nem fér bele”.

Ami azért is érdekes, mivel már a választások előtt is háború volt. Ha már akkor tudták, hogy nem fog beleférni, akkor a kampány során egyszerűen hazudtak annak a 3 millió embernek, aki mellettük tette le a voksát.

Persze, erre lehet cinikusan azt mondani, hogy átlag alatt kell fogyasztani, de amíg a képletben az év jórészében üresen álló hétvégi házak és nyaralók is beletartoznak, addig ember legyen a talpán, aki átlagon alul teljesít. A nagyvárosi panelben élők, esetleg a módosabb családok, akik meg tudták oldani ingatlanjaik korszerűsítését, ahogyan a mélyigénytelen áramtolvajokat se érinti a dolog. De mi a helyzet a vidéki alsó középosztállyal? Vagy a vájogházakban lakó emberekkel? Ők így jártak? Vagy állítsák a radiátort 10 fokra, azzal is túl lehet élni a telet?

“Ne legyen kétségünk, a baloldal ismét elszabadítaná a rezsiárakat”

További híreink

Mi Hazánk: Időhúzó nemzeti konzultáció helyett végre lépjen a kormány és engedélyezzék a nyitást!

Irányi Dániel

A Human Rights Watch nem foglalkozik az üldözött keresztényekkel

Irányi Dániel

Újabb rekord a magyarországi napenergia-termelésben

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben