3 C
Budapest
2022. december 1., csütörtök
Magyar Jelen
Külföld

Rengeteg halálos áldozatot követelt az Amphan-ciklon

Legalább 81-en meghaltak és több mint hárommillió embert kellett evakuálni az Amphan-ciklon miatt Indiában és Bangladesben. A térségben a koronavírus-járvány is nehezíti a mentési munkálatokat. 

A ciklon az indiai Nyugat-Bengália fővárosában, a 15 millió lakosú Kolkatában  is hatalmas pusztítást végzett, ahol 15-en vesztették életüket. Nyugat-Bengáliában sokan meghaltak, mert épületek vagy fák omlottak rájuk, és sok térségben áramkimaradás volt – mondta el Mamata Banerdzsi, az állam vezető minisztere. További egy ember vált a ciklon áldozatává Odisában. A kolkatai repülőteret elöntötte a víz, számos ottani létesítményben károk keletkeztek, legalább két hangár összeomlott, a benne lévő repülőgép is tönkrement.

Banerdzsi szerint

az Amphan pusztítóbb volt, mint a koronavírus-járvány.

A miniszter több tízmilliárd dollárra becsülte a károk összegét.

„Három válsággal szembesülünk: a koronavírussal, a hazatérő vendégmunkások tömegével és most a ciklonnal” – panaszolta az ellenzéki miniszter.

A koronavírus miatti aggodalmak fokozták a kimenekítés nehézségeit. Sok helyen az üresen kongó iskolaépületeket használták a bajbajutottak elhelyezésére. A hatóságoknak az ilyenkor megszokottnál több helyiséget kell a kitelepítettek rendelkezésére bocsátani, hogy az emberek a járványra tekintettel tartani tudják a megfelelő távolságot egymástól.

Férfi gázol a bokáig érő vízben az Amphan ciklon elvonulása után Kolkata egyik elöntött utcáján Fotó: MTI/EPA/Pijal Adhikar
 

Bangladesben négy – más források szerint nyolc – embert életét követelte a szélsőséges időjárás. Ott óránkénti 80 kilométeres sebességű széllökések kísérték a ciklont. Az energiaügyi miniszter szerint legalább egymillióan maradtak áram nélkül az országban. A helyi katasztrófavédelem közölte, hogy part menti falvak százai kerültek víz alá, miután több helyen átszakadtak a gátak.

Az Amphan szerda este érte el India keleti partvidékét óránkénti 190 kilométeres sebességű széllökésekkel. Két nappal korábban, amikor a ciklon a Bengáli-öböl felett volt, a széllökések sebessége elérte az óránkénti 265 kilométert is.

Tavaly májusban 1,4 millió embert kellett kimenekíteni India keleti részén a Fani trópusi ciklon útjából. A ciklont kísérő heves széllökések, esőzések és áradások következtében akkor 64-en vesztették életüket, illetve négyen a szomszédos Bangladesben is meghaltak.

(MTI – Fotó: Shutterstock)

További híreink

Mi Hazánk: Kártalanítani kell az oltatlanság miatt elbocsátott dolgozókat!

Magyar Jelen

Horvátországban a koronavírus volt a leggyakoribb halálozási ok tavaly a horvát közegészségügyi intézet szerint

Magyar Jelen

Elfogadhatatlannak tartjuk a magyar lakosság emberkísérletbe való kényszerítését – Interjúnk Dr. Páli Jenővel

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben