1.1 C
Budapest
2022. november 29., kedd
Magyar Jelen
KiemeltTudomány

Római kori kocsisír került felszínre Baranyában

Egy római kori kocsisír bukkant elő a a Pécs melletti Pereked határában Janus Pannonius Múzeum (JPM) önkéntes lelőhely-felderítő programjának keretében.

A közlemény szerint a feltárt és már restaurálás alatt kocsi – a díszítése alapján – az őslakossághoz tartozó kelta arisztokratáé lehetett, aki a római hódítást követően továbbra is az ott élő lakosság elitjéhez tartozott. A kétkerekű jármű bronz díszeire jellemző az indoeurópai kultúrák egyik legősibb motívuma, az ősi triszkelion, azaz hármas spirál.

A Kvaliczky Gergely vezette feltáráson megállapították, hogy a mintegy 1800 éve történt barbár temetkezési szertartáson a kocsival együtt két fogatos lovat, egy hátaslovat és két vadászebet is eltemettek. A barbár szertartáson a kocsi kerekeit leszerelve, a kocsiszekrény két oldalára helyezve földelték el, míg a temetkezés fölé feltehetően sírhalmot is emeltek.

Római kori kocsisír

A múzeum közleményében emlékeztettek arra, hogy Baranyában ezt megelőzően csak egyszer tártak fel kocsisírt: az 1969-ben, Kozármislenyben előkerült lelet rekonstrukciója a Janus Pannonius Múzeum állandó régészeti kiállításában tekinthető meg.

Kiértek arra, hogy 2020-ban több kiemelkedően értékes római kori lelet került elő a megyében, így egyebek mellett egy arany legiós gyűrűt, valamint egy bronz szűrőkészletet is felleltek a szakemberek.

(Forrás: MTI – Fotók: jpm.hu, MTI/Sóki Tamás – Videó: youtube.com)

További híreink

“A Horthy freskónak maradnia kell” – Kecskeméten folytatódott a Fekete István Szabadegyetem

Faragó Dániel

Popély Gyula Kecskeméten – kihelyezett előadással folytatódik a Fekete István Szabadegyetem

Faragó Dániel

“Itt állok, másként nem tehetek” – 505 éve kezdődött a reformáció

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben