4.3 C
Budapest
2021. április 15., csütörtök
Magyar Jelen
Kárpát-haza Kiemelt

Román államtitkár: nem indokolt a magyar nyelvű tájékoztatás, hiszen van angolul

Nem indokolt a koronavírus elleni oltáskampány tájékoztató anyagainak magyarul való közzététele, hiszen azok elérhetők angol nyelven is, így bárki tájékozódhat felőlük – ezt válaszolta Raed Arafat belügyi államtitkár a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálatnak. Ki hitte volna, hogy hasonló választ ad…

Benkő Erika volt parlamenti képviselő, az RMDSZ által létrehozott kisebbségi jogvédelmi szolgált vezetője a Facebook-oldalán tette közzé az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság (DSU) vezetőjének a válaszát, amelyet arra a közérdekű adatigénylésre adott, amiben az a szolgálat azt kérdezte, hogy az kormányzati szerv miért nem tájékoztatja magyarul is az érintetteket, ami különösen azokban a régiókban lenne indokolt és szükséges, amelyekben a magyarok jelentős arányban, akár többségben élnek – közölte a Maszol.ro.

Arafat szerint „az illetékes hatóságok különös figyelmet fordítanak valamennyi állampolgár helyes és hiteles tájékoztatására”, de mint írta, nem indokolt a legnagyobb romániai nemzeti közösség, a magyarság nyelvén is közzétenni az információs anyagokat, hiszen „az oltási kampány országos platformja a román mellett angol nyelven is elérhető”.

Európa-szerte rossz az anyanyelű tájékoztatás

Romániában a magyar nyelvű közösség tájékoztatásának feladatát az RMDSZ vállalta fel a koronavírus-járvány idején. A kisebbségi nyelven történő állami kommunikáció hiányában az érdekvédelmi szervezet a korona.rmdsz.ro honlapon folyamatosan és naprakészen tájékoztat magyarul mind a kormányzati intézkedésekről, mind az egészségügyi tudnivalókról.

Egyébként a legtöbb európai kisebbség nem kap megfelelő anyanyelvi tájékoztatást a koronavírussal kapcsolatban – derült ki abból a 2020 márciusa és júniusa között készült felmérésből, amely 25 európai ország 43 nemzeti kisebbsége és nyelvi csoportja válaszait tartalmazza, és amelyet az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöke, Vincze Loránt RMDSZ-es európai parlamenti képviselő kezdeményezett.

A koronavírus megfékezésével kapcsolatos intézkedésekről csak a kisebbségek 34,9 százaléka kap teljes körű tájékoztatást kisebbségi nyelven, 20,9 százalék esetében csak részleges a tájékoztatás, míg 44,2 százalék esetében egyáltalán nincs kisebbségi tájékoztatás. Ezzel sérül a tájékoztatáshoz való emberi joguk – állapították meg.

(Fotó: Facebook/Raed Arafat)

 

 

 

 

További híreink

A pedofil-hálózatok elleni küzdelem is szóba került az Eurojust bizottsági ülésén

Kemény János

Ukrajnában kötelezővé tehetik az oltást a közalkalmazottak számára

Varga Lilla

Pokolgép robbant egy kabuli mecsetben, többen meghaltak

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben