26.1 C
Budapest
2022. augusztus 19., péntek
Magyar Jelen
HírekKülföld

Román csecsemő – egy bukaresti politikus szerint az abortuszhoz való jogot alkotmányba kellene foglalni

Egy nappal azután, hogy a szenátus ideiglenes elnökévé nevezték ki, a liberális Alina Gorghiu elő is állt az első forradalmi ötlettel: az abortuszhoz való jogot be kell vezetni Románia alkotmányába, hogy ne történhessék meg az, ami az Egyesült Államokban bekövetkezett. A liberális párti politikus a Digi 24 portálon közölt véleménycikkben fogalmazta meg, hogy miért fontos számára az abortuszhoz való jog melletti kiállás.

„Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának döntése a híres Roe kontra Wade (1973) döntés hatályon kívül helyezése megosztotta a világ összes demokráciáját. A legerősebb reakció Franciaországból érkezett, amely azt követeli, hogy az abortuszhoz való jogot ne csak a francia alkotmányba, hanem az EU Alapjogi Chartájába is foglalják bele.

Az USA ezzel évszázados belpolitikai vita végére tehet pontot, már ami a törvényeket illeti. A téma továbbra is a mindennapok része lesz, az abortuszhoz való viszonyulás kérdése nagyon fontos szerepet fog játszani a következő elnökválasztáson, de már a republikánus előválasztáson is meghatározó szerepe lehet.

Súlyos történelmi tapasztalatunk van ez ügyben, amelyet nem hagyhatunk és nem is szabad figyelmen kívül hagynunk! Román vagyok, nő vagyok, anya vagyok. Ismerem a romániai nők drámáit a kommunizmus időszakából. Az 1966. évi 770-es rendelet okozta össznemzeti traumának pedig még ma is érezhetők a következményei – magyarázta Alina Gorghiu.

A nőknek joguk van a testi autonómiához és az önrendelkezéshez! Mi volna, ha ezt az alkotmányban is leszögeznénk?” – írta a Digi24 portálon megjelent szövegében.

(via transtelex, nyitókép:PNL)

További híreink

Radikális próbálkozás a DK aktivistáitól, összefestették a járdát

Dunai Tibor

Donald Trump fárszi nyelven is közzétett Twitter-bejegyzésben figyelmezteti Teheránt

Kiss Albert

Mi Hazánk- “Völnerék az atomerőmű beruházásba is belenyúltak volna”

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben