12.1 C
Budapest
2022. május 20., péntek
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Román nacionalisták leruccantak Sepsiszentgyörgyre himnuszt énekelni

Szerdán volt a román nemzeti himnusz napja. Voltak is vagy huszonöten – írta meg a Főtér.ro.

Minden nemzet megünnepli a himnuszát, jól van ez így. A legújabb román nemzeti himnusz hivatalos ünnepnapja 1998 óta július 29., ugyanis 1848-ban ezen a napon énekelték el a Deșteaptă-te române! című nótát egy Râmnicu Vâlcea-i parkban. Elmentek szépen Sepsiszentgyörgyre és szerdán délután háromkor, a tűző napon megcsinálták a haknijukat a Vitéz Mihály előtti téren, ahol máskor is szokták.

Összefoglaljuk röviden: a románoknak állítólag nehéz az életük manapság. Más: a románok nem szabadok. Más: a román nemzeti identitás és a román nyelv politikai alkuk tárgya. Más: a román hősöket kiirtják a történelem könyvekből. Más: eladják a románok aranyát, földjét, erdőit. Más: eladják a románok lelkét is. Más: le akarják dönteni a román hősök hősi keresztjeit. Más: kővel dobálják az ortodox szentegyházat. Más: a román már nem úr a saját hazájában. Ezek után a vidám társaság összepakolta a hangfalakat, bannereket, miegymást, majd kiment a hősök temetőjébe, hogy a román hősök hantjainál folytassa az ünneplést – írta meg a Főtér.ro.

(Főtér.ro, Mandiner.hu nyomán)

További híreink

Indulhat a határper: Úzvölgye hovatartozását a Hargita Megyei Törvényszék tisztázhatja

Varga Lilla

Így szívasd a magyarodat jobboldali módra! A védettségi igazolvány esete a jogalkotással

Varga Lilla

Egyre dühösebbek a francia rendőrök, szerintük a belügyminisztérium nem támogatja őket

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen