4.7 C
Budapest
2021. április 13., kedd
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Román szervezetek a székelyföldi románok megmaradásáért küzdenek

Egy dokumentumban kérik az ország vezetését: akadályozzák meg, hogy „Magyarország társszuverenitást gyakoroljon az úgynevezett Székelyföld fölött”.

A világ románsága Kovászna-Hargita-Maros megyei románok iránti szolidaritásának a napját ünneplik március 14-én Sepsiszentgyörgyön a Románok románokért című rendezvénysorozattal – közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség a szervező civil szervezetek közleményére hivatkozva.

A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma által szervezett rendezvénysorozatot a sepsiszentgyörgyi Román Szellemiség Múzeumában tartják. Ezen megvitatják többek között annak a beadványnak a helyzetét, amelyben a székelyföldi románok civil fóruma a bukaresti kormány, parlament és elnöki hivatal segítségét kérte a székelyföldi románok megmaradásához és az etnikumközi viszonyok normalizálásához a térségben.

Ez alkalommal öt olyan román személyiségnek készülnek átadni az Ilie Moldovan ortodox teológiai tanárról elnevezett díjat, akik sokat tettek a székelyföldi románok identitásának megőrzéséért. A rendezvényen többek között beszédet mond a térség ortodox püspöke, a három megye prefektusa, akik a román kormányt képviselik megyéjükben.

Amint a románok civil fóruma közölte: a rendezvényen egy olyan „Sepsiszentgyörgyi nyilatkozat” elfogadását tervezik, melyben a románok megmaradásának a biztosítására, az etnikumok közötti együttélés normalizálására kérik a kormányt, a parlamentet és az államelnöki hivatalt. A dokumentumban arra is kérik a megszólított intézményeket: akadályozzák meg, hogy „Magyarország társszuverenitást gyakoroljon az úgynevezett Székelyföld fölött”.

(MTI, fotó: Erdély.ma)

További híreink

Fényes nappal próbált megerőszakolni egy nőt New Yorkban (videó)

Irányi Dániel

Svájc is beállt a sorba

Kemény János

Elhunyt Kárpáti György

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben