14.1 C
Budapest
2022. szeptember 25., vasárnap
Magyar Jelen
GazdaságKiemelt

Róna Péter: A magyar nemzetgazdaság a külföldi tőke igényeinek épül

Az Index készített egy terjedelmes interjút Róna Péter közgazdásszal. A beszélgetés jelentős része a Gyurcsány-kormány alatt bevezetett devizahitel jogszerűtlenségéről és annak visszásságairól szólt, a vége felé azonban a közgazdász rátért a jelenkor problémáira és a kormány teljesen elhibázott gazdaságpolitikájára. Jelen cikk kizárólag az interjú második felével foglalkozik. A teljes beszélgetés ITT olvasható.  

Róna Péter a magyar gazdaságpolitikáról úgy véli, “régóta tévúton jár”, ami egyaránt vonatkozik jobb és baloldalra.

A paradigma lényege az, hogy Magyarország egy tőkeszegény ország, amit úgy tudunk felvirágoztatni, hogy ha becsalogatjuk a külföldi tőkét, ami létrehoz olyan exportkapacitást, amiből aztán mi majd jól megélünk

– foglalta össze röviden. Szerinte ebben még csak nem is újítottak Orbánék, hiszen Kádár óta ezt csinálja minden kormány. Valamiért a mindenkori vezetésnek sosem érdeke, vagy egyszerűen csak nem hisz abban, hogy hazánk önerőből képes lenne egy saját gazdasági kapacitás kiépítésére, felvirágoztatására. Dacára a Fidesz hangzatos nacionalista szólamainak, valójában ugyan azt a neoliberális gazdaságpolitikát követik, amit Gyurcsányék és elődeik. Róna szerint

Ennek következtében a magyar nemzetgazdaság nem épül az ország természetes erejére, hanem arra épül, hogy hogyan tudja kielégíteni a külföldi tőke igényeit. A Munka törvénykönyve, adóztatás, támogatások, szabályozások minden formája eszerint alakul.

A közgazdász szerint ez a mentalitás egyáltalán nem segíti egy ország fejlődését, hiszen a külföldi cégek jellemzően olyan technológiákat hoznak be, melyek náluk már kifutóban vannak. Vagyis, egyszerűen fogalmazva, a leselejtezett gépeket kapjuk meg, hogy amíg szét nem esik, “jó lesz a magyaroknak”, közben a multik az olcsó magyar munkaerőből fakadó extraprofitot saját hazájukban költik fejlesztésekre.

Róna Péter szerint a klímaváltozás következtében hamarosan “a víz lesz az úr”, és ebben Magyarország igen jól áll, hiszen hazánk “olyan mint egy kád, ide befolyik a víz, a Kárpátokból, a Duna vízgyűjtő helyeiről”.

Magyarországnak meg lenne a lehetősége, hogy egy vízgazdálkodásra alapozott élelmiszeripart hozzon létre. Ez komoly víztározó rendszerek felépítésére és öntözőrendszerek kiépítésére, olyan öntöző technológia felépítésére vonatkozna, ami talán még jobb, mint ami Észak-Olaszországban jött létre a ’70-as, ’80-as években.

Róna szerint ez rendkívül fontos lenne az önálló nemzetgazdaság megteremtéséhez, és az ország képes is lenne rá, de – úgy látja – erre egyáltalán nincs politikai szándék. Minden lehetőségünk meglenne, hogy legyőzzük akár a hollandokat is, a mindenkori politikai elit azonban a külföldi tőkét kiszolgáló gyarmati szerepet szánja nekünk.

Fotó: Népszava

További híreink

Dúró Dóra: “Próbálja meg valaki az életet velük!” (videó)

Kiss Albert

Titkolta olaszországi útját a paksi momentumos

Gabay Dorka

Meseország mindenkié: a Pagony könyvkiadó is megszólalt

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben