3 C
Budapest
2022. december 9., péntek
Magyar Jelen
HírekKiemeltKultúra

Rudolf Péter lehet a Vígszínház igazgatója

A főváros öt teátrumon tart meg, ezek között nincs a Vígszínház, de ennek élére még kinevezi az élére Rudolf Pétert.

Rudolf Péter lesz 2021. december 31-ig a Vígszínház igazgatója – jelentette be Karácsony Gergely a Facebook-oldalán.

“A Vígszínház ügye igazi szomorújátékká vált az elmúlt hetekben. Egy végtelenül fájdalmas megtisztulási folyamat zajlik a művészeti életben, világszerte. Amit korábban hallgatásba burkolt eltűrés övezett, az mára tűrhetetlenné vált. Ezzel együtt is Eszenyi Enikőnek a Vígszínház vezetésébe fektetett energiáját, munkáját meg kell köszönnünk”

– írja a főpolgármester.

A főpolgármester arról is írt, hogy Budapest nem tudja saját forrásból finanszírozni mind a 12 színházát. Megállapodás, vagy egyes színházak bezárása – ebbe a dilemmába kényszerített bennünket a törvény. Márpedig én színházat bezárni nem fogok, a politikailag és kulturálisan is sokszínű Budapestnek a sokszínű színházi élet megőrzendő értéke.”

Mindezek miatt olyan megállapodást kívánunk kötni a kormánnyal, amelynek keretében “minden színház fenntartói joga a Fővárosi Önkormányzatnál marad, de tisztán önkormányzati forrásból azokat a színházainkat tudjuk finanszírozni, amelyek művészi szabadságát, autonómiáját különösen fenyegeti a politikai befolyás lehetősége” – írja, vagyis eszerint a Katona, az Örkény, a Radnóti a Trafó és a Szabad Tér Színház kivételével az összes többi fővárosi színház közös üzemeltetésű, vagy teljesen állami fenntartású lesz.

Nem véletlenül terjesztette be hétfőn a kormány, és fogadta el ma olyan sürgősen a parlament azt a törvénymódosítást, amely szerint gyakorlatilag átveszi az állam azoknak a színházaknak a színházaknak az irányítását, amiket az önkormányzat nem finanszíroz. Mint írtuk, e szerint „ha a közös működtetésre irányuló megállapodás keretében az önkormányzati fenntartású színház éves működésének pénzügyi feltételeit teljes egészében a központi költségvetés biztosítja”, akkor az emberi erőforrások minisztere a színigazgató kinevezője, felmentője, fegyelmit is ő adhat neki. Ez vonatkozhat a Bábszínházra, a Kolibri Színházra, a Madách Színházra, az Új Színházra a József Attila Színházra a Thália Színházra és Vígszínházra.

Karácsony szerint a “parlament által néhány órája elfogadott törvénymódosítás kapcsán újra el kell mondanom: én a színháztörvényt egy rossz és káros jogszabálynak tartom, olyannak, ami utat nyithat a művészi szabadság és autonómia állami-politikai befolyásolásának, pedig az úgy lenne normális, ha nem a politika mondana véleményt a színházak művészetéről, hanem a színházak, a maguk művészi eszközeivel a politikáról.”

Forrás: HVG

További híreink

Szovjet civileket terrorizáló magyar honvédekről készült “történelmi film”

Irányi Dániel

Ketten meghaltak, miután beoltották őket Pfizer és Sinovac vakcinákkal

Irányi Dániel

Szlovákia tovább szigorít

Gabay Dorka

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben