21.6 C
Budapest
2022. május 25., szerda
Magyar Jelen
Belföld Hírek Kiemelt

Saját frakciót akar kialkudni Márki-Zay Péter

A balliberális előválasztás győztese az ATV vendége volt, ahol kifejtette, hogy a hatpárti megállapodást irányadónak tekinti, de nem kötelező érvényűnek és saját frakciót szeretne 2022-től.

Márki-Zay főleg a Pálinkás József féle Új Világ Néppártot említette, elképzelése szerint belőlük alkotna egy hetedik frakciót. Azt is kifejtette, hogy további “civileket” is hozna még, akik fontos szerepet játszanának egy új kormány megalakulásánál.

Márki-Zay elmondta, hogy csak és kizárólag akkor ülne be a Párbeszéd frakciójába, ha Pálinkás pártja nem alapíthatna saját frakciót.

A feszültség már most garantált, ugyanis ehhez Gyurcsánnyal és az összes többi párt vezetőjével is egyeztetnie kell. A frakció alapításához minimum 5 parlamenti politikusra van szükség. Az előválasztás szabályaiból már eleve is következett, hogy pártháttér nélküli jelöltek nem, vagy csak nagyon kis eséllyel kerülhetnek ki győztesen a versenyből. Márki-Zay pontosan ilyen frakciótagokban gondolkodik, ami egyben azt is jelentené, hogy akár 7-10 befutó helyet is kérhet a pártok politikusainak a rovására a közös listán. Más forgatókönyv nehezen elképzelhető, mert Márki-Zay potenciális frakciójának a jelöltjei vagy nem indultak, elvéreztek az előválasztáson, vagy olyan körzetben nyertek, ahol a Fidesz győzelme várható. Az egyetlen kivétel talán ő maga lehet, de még polgármesterként sem lesz könnyű dolga Lázár Jánossal szemben. Több elemző is arról beszélt, hogy listavezetőként Márki-Zay könnyen dönthet úgy, hogy visszalép az egyéni megmérettetéstől. Ebben az esetben az általa vágyott frakció tagjait csak a lista terhére tudná mandátumhoz juttatni, ami főként azoknál okozhat komoly érdeksérelmet, akik ismert politikusok, de veszítettek az előválasztáson.

A miniszterelnök-jelölt a DK-nak, a Jobbiknak és az MSZP-nek a szemére vetette, hogy támogatták Tóth Csabát. Szeretné, ha most már ez a három párt is támogatná az elszámoltatást. Arra, hogy a rasszizmus, korrupciógyanú és az állampárti múlt kizáró ok az ellenzéki összefogásban, a műsorvezető megjegyezte: érdekes lesz figyelni azt, hogy kik morzsolódnak le a következő hónapokban.

(k-info-Magyar Jelen)

További híreink

“Olaszországban a koronavírus az elhunyt személyek mindössze két százalékánál volt a halál valós oka”

Kiss Albert

Ismét akcióztak a migráns-vakondokok. Alagutakat találtak Csikériánál és Mórahalomnál

Varga Lilla

Lezuhant egy kisrepülőgép Törökszentmiklósnál

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen