21.1 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Bűnügy Kiemelt Külföld

Semmi sem szent: templomtetőt lopott négy román Angliában

Mindenkinek van valamiféle hobbija. A fotón látható négy románnak azonban úgy fest kicsit eltérő volt az időtöltése, ugyanis az elmúlt években módszeresen templomokat rongáltak, nem kis nyereséget termelve saját zsebeikbe. Azonban a bíróság nem fukarkodott a büntetések kirovásával. Kettőt közülük hat és fél, egyiküket hat, a negyedik társukat pedig három év hét hónap szabadságvesztésre ítélték.

A négy román enyves kezű ugyanis 2018 májusa és 2020 márciusa között fejtette ki áldásos tevékenységét.

Ezen idő alatt elsősorban a templomok tetejének ólomborítását fejtették le és lopták el nagy szakértelemmel.

A két év alatt számos templomot megrongáltak, egyedül a cambridgeshire-i Gamlingay templomában 100 000 fontos kárt okoztak – számolt be az Itthon.ma.

Az általuk okozott kár mértéke azonban jóval nagyobb, a kétmillió fontot is eléri. Már csak azért is, mert az ólomburkolat nélkül a tetőn keresztül befolyt az esővíz, ami megrongálta a templomok tetőszerkezetét és belsejét is.

A kompánia módszere egyszerű volt és hatékony: keresztül-kasul utaztak a kies angol tájakon, és kis falvak templomait szemelték ki maguknak.

Ezt követően a hajnali órákban „támadtak”, a sötétség leple alatt felmásztak a templom tetejére, és lefeszítették az ólomborítást, amelyet aztán a földre dobtak – gyakran úgy, hogy az földet érés közben megrongálta a templomkertben álló sírköveket.

Az ólomdarabokat aztán órákon belül eladták egy birminghami ócskavastelepnek, amelynek a tulajdonosa a tolvajok bankszámlájára utalta a lopott áruért járó pénzt.

Hála Istennek semmi sem tart örökké, és tavaly márciusban véget ért minősíthetetlen tevékenységük, amikor a rendőrség hossza nyomozás után a nyomukra bukkant, és hármukat letartóztatta.

Nem kellett sokat várni a banda negyedik tagjának rendőrkézre kerülésére sem: rajta júliusban kattant a bilincs.

A tárgyalás során egyikük 23, a másikuk 16, a harmadik 14, a negyedik pedig 13 lopást ismert be.

Meg is kapták a jutalmukat: szerdán kettejüket hat és fél, egyiküket hat, a negyedik társukat pedig három év hét hónap szabadságvesztésre ítélték.

Emellett a kár legalább egy részének fedezésére hozzáférhető vagyonukat is lefoglalják majd.

(Fotók: itthon.ma)

További híreink

Jogtalan volt Dabis Attila kitiltása Romániából

Gabay Dorka

Fegyverek és gettók: a rideg magyar valóság (videó)

Irányi Dániel

Holland miniszterelnök: Magyarországnak vissza kell vonnia a törvényt, és le kell térdelnie

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen