13.3 C
Budapest
2022. október 3., hétfő
Magyar Jelen
KiemeltTudomány

“Sértő” neve miatt átnevezné a majomhimlőt a WHO

A nyilvánossághoz fordul az Egészségügyi Világszervezet, mely szeretné átnevezni a majomhimlőt, annak negatív felhangja miatt – írta a Politico. A WHO által összehívott szakértői csapat hamarosan létrehoz egy nyilvános fórumot, ahol mindenki megteheti javaslatait. A szakértők abban már megegyeztek, hogy a vírus variánsait római számokkal fogják jelölni.

A WHO indoklásában kiemelte, a majomhimlőt még 1958-ban nevezték el, jóval azelőtt, hogy „a vírusok elnevezésének jelenlegi gyakorlata kialakult volna”. Ez egyszerűen megfogalmazva azt jelenti: a politikai korrektségnek nevezett őrület előtt még nevén lehetett nevezni a dolgokat, manapság viszont már nem ildomos. Mint fogalmaztak:

az újonnan felfedezett vírusoknál már ügyelni kell arra, hogy azok neve ne sértsen kulturális, társadalmi, nemzeti, regionális, szakmai vagy etnikai csoportokat, valamint a lehető legkisebb negatív hatása legyen a kereskedelemre, turizmusra vagy éppen az állatokra.

Éppen ezért a főként homoszexuálisok körében terjedő vírust úgy kell átnevezni, hogy az még véletlenül se utaljon arra, a fertőzés honnan származik, kik körében terjed, stb. Ez az átnevezősdi a WHO-nál már nem számít újdonságnak, hiszen a kínai koronavírus kapcsán már eljátszották ezt, mikor az eredet helyett a görög abc betűit kezdték alkalmazni.

Kiemelt képünk illusztráció, alanya nem terjeszt majomhimlőt

További híreink

Kizárólag fekete divattervezőknek vásárolt jegyet az idei Met-gálára Lewis Hamilton

Irányi Dániel

“Nem jó érzés Niedermüllernek lenni”

Faragó Dániel

Kiírta Twitterre: A fehér életek nem számítanak – mire előléptették professzorrá

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben