7.1 C
Budapest
2021. december 2., csütörtök
Magyar Jelen
Kiemelt Tudomány

Sikerült salátát termeszteni az űrben, sőt még táplálóbb is lett, mint a földi

A jövőben újabb növényeket is ültetnek majd az űrhajósoknak – írja a Szeretlek Magyarország.

Igazán különleges ínyencségekre számíthattak azok, akik az elmúlt években űrutazásra adták a fejüket. Az asztronauták étrendjében szerepel fagyasztva szárított fagyi, folyékony só és bors, valamint dehidratált garnélarák-koktél. A NASA azonban arra törekszik, hogy minél egészségesebb és változatosabb étrendet biztosíthassanak az űrhajósaiknak, így a menü bővült az űrben termesztett salátával, ami táplálóbbnak és ízletesebbnek bizonyult, mint földi társa.

Gioia Massa, a NASA Kennedy Űrközpont salátatermesztési projektjének vezetője elmondta, hogy az űrben való növénytermesztés döntő fontosságú lehet egy hosszabb misszió idején, mint például az Artemis III., és a 2020-as évek végére tervezett Mars-misszió.

„Ha hosszú ideig tárolják a csomagolt élelmiszereket, az aroma és a tápanyagtartalom romlik, a vitaminok pedig lebomlanak”

– mondta Massa.

Ráadásul a növények gondozása a mentális egészséget is elősegítheti.

Az elmúlt években jelentősen javult az ételkínálat, amit az űrhajósokkal küldenek. A felmérések alapján egy kilences skálán – ahol az egyes a legrosszabb, amit életedben ettél – hatosra lehetne értékelni a jelenlegi űrhajósmenzát.

Az új űrsalátát az ISS fedélzetén termesztették 2014 és 2016 között. A Veggie néven ismert zöldségtermesztési rendszer LED világítással és öntözőrendszerrel is el van látva.

A salátát 33-35 napig növesztették, mielőtt betakarították. Evés előtt, hogy a fertőzésveszélyt elkerüljék, tisztító kendőkkel törlik meg a friss zöldségeket. Egy adagot a Földre is visszajuttattak vizsgálatra.

Az űrsaláta felépítése hasonló volt, mint a Földön termesztett kontroll-növényeké, sőt, gazdagabbak voltak káliumban, nátriumban, foszforban, kénben és cinkben. Ugyan a baktérium szintjük is megemelkedett annak köszönhetően, hogy egy melegebb, nedvesebb, zárt légkörű rendszerben növekedtek, de nem találtak veszélyes baktériumokat – írja a Frontiers in Plant Science.

A NASA kibővíti az ISS fedélzetén termesztett növények skáláját, a tervek szerint bordáskelt, waszabit és kelkáposztát is megpróbálnak növeszteni, később pedig paprikát és paradicsomot.

További híreink

Dúró Dóra: egy nemzeti-keresztény párttól elvárható, hogy a politikusai a magánéletükben is így éljenek

Varga Lilla

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek egy férfit, aki megpróbált lefizetni egy határrendészt

Dunai Tibor

Trump: ilyenek a radikális baloldali demokraták

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben