2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
Hírek

Silány minőség és kis adagok: megérte kiszervezni a gyermekétkeztetést a békéscsabai városvezetésnek

Rengeteg szülőt váratlanul ért a hír Békéscsabán, mikor megtudták, a városvezetés májusban egy „soron kívüli közgyűlés” keretén belül átjátszotta a békéscsabai gyermekétkeztetést a Pannon Menza Kft.-nek. Így a korábban csabai hatáskörben lévő feladat immáron egy budapesti céghez került. Vannak, akik már itt elgondolkodtak, ez mégis hogyan segíti a város fejlődését, ám a jelek szerint ennél jóval nagyobb gondok is vannak.

A döntés előtt azért is álltak döbbenten a szülők, mivel alig egy hónappal korábban készített a városvezetés egy átfogó felmérést bölcsődétől középiskoláig, melyből kiderült: a szolgáltatással élők elsöprő többsége elégedett az ételek ízével, mennyiségével és minőségével. Mindössze 0,8 és 8,1 százalék között mozgott azok aránya, akik kifogással éltek.

Ennek ellenére a fideszes támogatással nyert „független” polgármester és csapata a fideszes képviselők támogatásával elsöprő többséggel megszavazta a gyermekétkeztetés csabai mivoltának felszámolását, és kiszervezését egy pesti cégnek.

Ennek szükségességét akkor az egyre drágább alapanyagárakkal, a fenntartási-, és felújítási költségekkel, valamint infrastruktúrális gondokkal magyarázták. A fideszes Szente Béla annyit fűzött hozzá:

ha nem előbb, úgy utóbb következne be a változás valamilyen formában.

A felhívásra egyébként három ajánlat érkezett, ebből a döntőbizottság mindössze egyet talált érvényesnek. A budapesti Pannon Menza Szolgáltató és Vendéglátó Korlátolt Felelősségű Társaság évi nettó 1 283 000 000 forintért vállalná a feladatot.

A „legjobb” céget választották

A városvezetés döntését tovább árnyalja az a kép, hogy éppen a Pannon Menza Kft.-re bízták a gyermekétkeztetést, mely rossz nyelvek szerint egy „erősen Fidesz-közeli” cég. Ám ennél is nagyobb baj, hogy a korábbi értékelések alapján az általuk adott étel inkább silány minőségű, mint ehető. Már 2016-ban is erről panaszkodtak Budapesten, mikor a Fidesz (a Jobbikkal és az MSZP-vel összejátszva!) kiszervezte az étkeztetést ugyanennek a cégnek.

Talán burkolt igazságbeszéd, vagy freudi elszólás lehetett Szarvas Péter polgármester részéről, mikor arról beszélt, mennyire nem szokatlan kiszervezni önkormányzati hatáskörből a gyermekétkeztetést, és példaként éppen Orosháza és Békés fideszes városvezetését hozta fel. Békésen ugyanis óriási az elégedetlenség a szülők részéről a kiszervezés óta, mivel elmondásuk szerint az étel jobb esetben ízetlen, rosszabb esetben ehetetlen, és az alapanyagok minőségé is hagy bőven kívánni valót maga után.

Békéscsaba Békés nyomdokaiban

Ha a békési modell lemásolása volt a cél, a „független” városvezetés sikerrel járt. A nyár gyorsan elrepült, és a tanév megkezdésével az intézményekben megnyitottak a konyhák is, ezúttal már a Pannon Menza Kft. üzemeltetésében.

Egy hónap sem telt el, máris panaszáradatok zöme zúdult a városvezetésre, elsősorban Szarvas Péterre. Rengetegen kifogásolták az ételek mennyiségét és minőségét, ráadásul az árak is emelkedtek, holott éppen az emelkedő árak elkerülése volt az egyik indok, melyre hivatkozva csabai kézből fideszes pesti hatáskörbe játszották át a gyermekétkeztetést. Ráadásul a hírek szerint újabb drágulás várható.

Az elégedettlenséget eloszlatni szándékozó polgármester „meglepetéslátogatásokat” tett „véletlenszerűen kiválasztott” intézményekbe, ahol szépen megebédelt, majd Facebookon osztotta meg követőivel, mennyire elégedett mind a mennyiséggel, mind az ízvilággal. Ez volt az a pont, ami olyan szinten felháborította a szülőket, hogy felkeresték lapunkat. Többen panaszkodtak nekünk, ebéd után a gyerek rendszeresen éhesen érkezik haza.

Egy vidéki anyuka elmesélte, kollégiumban lakó fia kétségbeesetten hívta fel őket, ha Csabán járnak, vigyenek neki valami ételt, mert amit kap azt leküzdeni is nehéz, arra meg végképp kevés, hogy jóllakjon tőle.

Teljesen le voltam döbbenve, hogy miért nem tudhatom miért fizetek és kik miatt éhezik a fiam

– tette hozzá.

Egy apuka arról beszélt, megfelelő étek biztosítása nélkül mégis hogyan várhatják el a diáktól, hogy mind szellemileg, mind fizikailag teljesítsenek?

Ilyen „ételek” mellett egyszerűen nem lehet az elvárásoknak megfelelően teljesíteni

– mondta.

De többen panaszkodtak a változatosság teljes hiányára. A túrógombóc, vagy a túrós derelye olyan gyakran szerepel a menüben, hogy a diákok már unják. Mintha ötletük se lenne, mit főzzenek.

Az egyik középiskolás diák olyan szinten elégedettlen az ebéd kinézetével és mennyiségével, hogy minden nap elküldi a fotót a szüleinek. Az érintett szülő a polgármester posztját látva keresett fel minket, ahol egy igen érdekes különbségre hívta fel a figyelmünket.

Levelében két fényképet is mellékelt. Az első Szarvas Péter Facebook-oldaláról van, amint „meglepetéslátogatása” során kiszolgálták.

A másik képen ugyan azon a napon, ugyan az az ebéd látható, abban a formában, ahogyan azt a diákok kapják.

A két leves között ég és föld a különbség – írja levelében. Ő továbbá azt is kifogásolta, hogy a középiskola, ahova gyermeke járt, korábban saját konyhával is rendelkezett, és sosem volt panasz se az adagra, se az ízvilágra. Egyszerűen nem érti, miért kellett lecserélni a jól működő modellt egy drágább, silányabbra? Az pedig tovább rontja a képet, hogy miért éppen egy gyanúsan „Fidesz-közeli” pesti céget kellett választani?

Kiemelt képünkön a békéscsabai közgyűlés, középen Szarvas Péter “független” polgármester – fotó forrása: behir.hu

További híreink

Kijöttek a 2019-es francia bűnügyi statisztikák

Szabó Norbert

Lehetetlen tovább halasztani az olimpiát

Faragó Dániel

Orbán Romániával építene új Európát

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben