10.6 C
Budapest
2022. szeptember 28., szerda
Magyar Jelen
BelföldHírekKiemelt

Simicskó István: több magyar játékos kell az NB1-be

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője szerint érthetetlen, hogy miközben negyedmillió igazolt futballista van Magyarországon, a magyar bajnokságban vannak olyan csapatok, amelyekben alig van vagy egyáltalán nincs magyar játékos. A korábbi sportért felelős államtitkár erről a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi és Európai Szakkollégiumának Sportverseny vagy politikai hadszíntér? Sport és politika kapcsolata régen és ma címet viselő rendezvényén beszélt. Simicskó, aki a Magyar Öttusa Szövetség frissen megválasztott elnöke is, az öttusa előtt álló nagy változásokról is beszélt.

A mintegy húsz egyetemi hallgató és szakkollégista részvételével lezajlott zártkörű rendezvényen az előző kormányzati ciklus sportért felelős államtitkára Garamvölgyi Bencével, a Budapesti Sportszolgáltató Központ ügyvezetőjével és Dr. Bukta Zsuzsannával, az ELTE PPK adjunktusával, a Magyar Curling Szövetség korábbi elnökével beszélgetett sport és politika kapcsolatáról, a magyar sport és az olimpiai mozgalom jövőjéről, sportdiplomáciáról, doppingról, olimpiai bojkottról és az orosz sportolók kizárásáról a nemzetközi sport vérkeringéséből.

Az előadás végén Szabó Balázs újpesti önkormányzati képviselő kért szót és vetette fel, hogy a kormányzatnak a magyar sportot illető rengeteg, vitathatatlanul pozitív intézkedése mellett számos hibája és hiányossága van a magyar sport terén. Pozitív példaként említette a létesítményfejlesztéseket és a határon túli magyar sportélet támogatását, azonban kritikaként fogalmazta meg, hogy a kormányzat magyar sportot illető erőfeszítéseiből a szurkolók rendre kimaradtak és hogy a nézők gyakorlatilag utolsó vagy utolsó utáni szempontként szerepelnek minden sportfejlesztés esetén a rangsorban.

Szabó ugyancsak bírálta, hogy a magyar futballbajnokság tele van külföldivel, sőt, bizonyos csapatok magyar játékosok nélkül állnak fel. Saját csapatát, az Újpestet emelte ki, ahol többször előfordult az a szégyen, hogy magyar játékosok legfeljebb időhúzó csereként állhattak be a felnőtt csapatba. „Milyen üzenete van ennek a szurkolók és az utánpótlás felé?” – tette fel a kérdést Szabó. „Azt üzeni, hogy hiába edzel, hiába vagy tehetséges, alig van esélyed bekerülni a felnőtt csapatba. A kizárólag külföldi játékosokra építő csapatokkal egy szurkoló sem tud azonosulni és senki sem tudja kellően a magáénak érezni saját csapatát” – tette hozzá.

„Egyetértek a probléma felvetésével.” – reagált Simicskó. „Sajnos tényleg vannak olyan csapatok, ahol alig van magyar játékos. Miközben azért jónéhány akadémia létrejött, ahol számtalan tehetséges labdarúgó van. Amikor én voltam sportért felelős államtitkár 250.000-en futballoztak Magyarországon és összességében volt 300.000 az igazolt sportolók száma. 150.000-el sikerült növelnünk az igazolt sportolók számát, ami óriási eredménynek tekinthető, pláne egy tízmilliós országban. De én is szeretnék több magyar játékost látni; és valóban, a paksi példa igenis pozitív példa, ők egy szimpatikus csapat benyomását keltik. Isten ments, én senkit nem ítélek el a származása miatt, de valóban, arányaiban jóval több magyar játékost lenne jó látni az NB1-ben. És abban is igaza van Önnek, hogy sokkal szurkoló-centrikusabban kellene viszonyulniuk a sportvezetőknek a labdarúgáshoz, mert mégiscsak a szurkolók azok, akik kimennek a meccsekre és biztatják a csapatukat.”

Újpest FC: nincs kormányzati szándék a futballklub megvételére

A rendezvényt követően Szabó Balázs azt is megkérdezte a KDNP frakcióvezetőjétől, hogy mi akadálya annak, hogy a kormányzat kivásárolja a belga tulajdonostól az újpesti futballklubot, hogy végre magyar kézbe kerüljön a lila-fehér csapat. Szabó emlékeztette a kereszténydemokrata politikust, hogy Újpesten számtalan kormánypárti szavazó fordult már el a Fidesztől amiatt, mert évek óta nem sikerült megoldani a klub tulajdonosváltását. „12 éve volt rá a Fidesznek, hogy előteremtsen 7 milliárd forintot az Újpest FC megvásárlására. Ez az összeg csepp a tengerben a számtalan nagy összegű kormányzati beruházás mellett. Érthetetlen, hogy a Kormány mostohagyerekként tekint a nagymúltú újpesti futballklubra, míg más vidéki kistelepülések mögött komoly gazdasági érdekkörök tudtak felbukkanni támogatóként.” – mondta Szabó.

Simicskó István a részletek ismerete nélkül azt válaszolta, hogy sajnálatos, ami Újpesten történik, a Kormánynak valóban lenne feladata ezen a téren, de jelenleg nincs napirenden a futballklub átvétele. „A Fideszben Móring József Attila foglalkozik a kérdéssel, beszélni fogok vele a holnap kezdődő balatonalmádi frakcióülésen, hogy hol tart az ügy.” Szabó erre úgy reagált: lehet, hogy eljött az ideje, hogy közvetlenül a miniszterelnökkel kellene beszélni erről a kérdésről.

Szabó hozzátette: míg az Újpest FC-nél a Fidesz teljes passzivitása figyelhető meg, az Újpesti Torna Egyletnél nagyon is aktív a helyi Fidesz. Wintermantel Zsolték teljes mellszélességgel támogatják Őze Istvánt, az UTE több évtizede pozícióban lévő, de a szurkolók elsöprő többsége által elutasított klubigazgatóját. „Újpesti kérdésekben nem foglalnék állást, de nyilván hallottam már én is az ottani problémákról. Őze István elnök urat sportállamtitkárként ismertem meg, többször tárgyaltunk egymással. Nem foglalnék állást ebben a konfliktusban – egy azonban biztos: az UTE az egyik legnépszerűbb sportklub az országban, nagy múlttal rendelkezik, kiváló sportolókat adott az egyesület a magyar sportnak és az olimpiai mozgalomnak. Sajnálatos ez a konfliktus.” – reagált Simicskó.

Exatlon lesz az öttusából

Simicskó István a Magyar Öttusa Szövetség májusban egyhangúlat megválasztott elnöke is. Egy szakkollégista az öttusa jövőjéről kérdezte a politikust és arról érdeklődött, hogyan történhetett meg a lovaglás kikerülése a sportágból.

„Az öttusában mi nem támogattuk a lovaglás kikerülését, sőt, a végsőkig harcoltunk ellene, már csak a régi hagyományaink okán is.” – kezdte válaszát Simicskó. „De a nemzetközi szövetségben egészen egyszerűen olyan helyzetet teremtettek a lovaglást ellenző lobbisták, hogy alulmaradtunk ebben a küzdelemben. Az öttusa jövője a ninja warrior és exatlon típusú akadályfutás, mert ennek sokkal nagyobb a nézettsége és sokkal látványosabb is. A nemzetközi öttusában elterjedt azt a nézet, hogy ha a lovaglás bennmarad, akkor a sportágat leveszik az olimpia programjáról. Párizsban még ott lesz a lovaglás, de Los Angelesben már nem lesz ott és egy teljesen más fajta öttusát fogunk látni, mint amit eddig megszoktunk.” – mondta el az öttusázók elnöke.

„Az öttusa eddig is rengeteg változáson esett át az elmúlt évtizedekben: régen minden versenyszám külön napon volt, öt napon át folytak a küzdelmek. Aztán fokozatosan átalakították a sportágat. Lecsökkentették a futás távolságát háromezer méterre, a lövészetben légpuska helyett ma már lézerpisztoly van, kombinálva a futószámmal. Régen tereplovaglás volt, ma már díjugratás. Most nagy küzdelem folyik a vívás megtartásáért. Ma már 90 perc alatt lezavarják a teljes versenyt.”

„A Nemzetközi Öttusa Szövetség elnöke, Klaus Schormann több mint harminc éve vezeti a szervezetet. Hihetetlen ravasz sármőr – többször tárgyaltam vele. Ezekkel az újításokkal mindig meg tudja őrizni a tisztségét és a befolyását. Behozta maga mellé alelnöknek Juan Antonio Samaranchnak, a NOB korábbi elnökének a fiát, így minden ajtó megnyílik előtte a sport világában. Ők ketten viszik ezt az új irányt az öttusában. A sportág átalakítását támogatja az összes afrikai ország és most már Japán is. Ha mi, magyarok ezzel szembe megyünk, akkor nagy bajba kerülünk az öttusa világában. Pedig a sportágban elért eredményeink alapján minden jogunk meglenne, hogy mi fújjuk a passzátszelet ezekben a kérdésekben, de lényegében magunkra maradtunk. Vagy állva halunk meg, vagy kompromisszumokat kötünk. Ennek ellenére mi mindent megteszünk: EB-t rendezünk, Világkupát rendezünk, de tudomásul kell venni, hogy a sportág teljesen át fog alakulni. Teljesen más típusú és felépítésű versenyzők kellenek majd az öttusában, mint eddig.” – zárta a szakkollégium rendezvényét Simicskó István.

További híreink

Mátol a Máv az új tulajdonosa a Volánbusz-nak

Dunai Tibor

Áthívta magához a lányt, majd végzett vele

Irányi Dániel

Csíki közbirtokosságok pert indítottak az úzvölgyi területeikért

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben