3 C
Budapest
2022. december 2., péntek
Magyar Jelen
BelföldHírek

Sorost védi a Jobbik elnöke

A The Guardian baloldali brit napilap a Jakab Péter vezette Jobbik néppártosodását járta körül. 

„Ha megválasztanak egy vezetőt zsidó gyökerekkel, az bizonyítja, hogy a Jobbik megváltozott?”

– címmel közölt cikket a The Guardian, miután a párt azt nyilatkozta, már nem szélsőjobboldali. Ennek egyik tanulságtételét abban látja a cikkíró, hogy a Jobbik új elnöksége felszólította Kulcsár Gergelyt – aki a Duna-parti cipők felé köpött – hogy adja vissza megyei közgyűlési mandátumát. De – emlékeztet egyúttal – a Jobbik jelenlegi EP-képviselője, Gyöngyösi Márton volt az, aki évekkel ezelőtt az izraeli-magyar kettős állampolgárok listázására buzdított.

A cikkben Jakab Péter kritikával illette Orbánt, amiért „gyűlöletre ösztönöz” Soros ellen, mondván Sorosnak „minden joga megvan hozzá”, hogy úgy költse el a pénzét az országban, ahogy szeretné. A The Guardian írásában az is olvasható, hogy Jakab üdvözölte Karácsony Gergely új liberális, zöld polgármester megválasztását is, mondván „senki nem tudott volna jobb munkát végezni”. Elemzők szerint a Jobbik változása őszinte, de nem kell eltúlozni, mivel a pártnak továbbra is vannak nacionalista és populista politikai platformjai.

Jakab saját bevallása szerint egyébként 13-14 éves lehetett, amikor megtudta, hogy dédnagyapja Auschwitzban halt meg, valamint hogy anyai oldalról több családtagja halt meg a vészkorszakban. Ennek némileg ellentmond a cikk szerint az, hogy Jakab 2014-ben a zsidókat okolta az antiszemitizmusért, valamint bírálta azt, hogy a holokausztból pénzügyi előnyt kovácsolnak. Jakab a cikkíró kérdésére úgy fogalmazott védekezésképpen, hogy mások széles körben elterjedt véleményéről beszélt akkor, nem pedig a saját véleményét mondta el.

(Mandiner)

További híreink

Végül minden a helyére kerül: már Újpesten sem állít adventi keresztet a Jobbik

Magyar Jelen

Ezt is megéltük: Jobbikból a DK-ba – nem is akárhogy

Magyar Jelen

Jakab alig tudott hazamenni a diáktüntetésről – feltartották a követői

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben