12.9 C
Budapest
2021. április 12., hétfő
Magyar Jelen
Gazdaság Kiemelt

Spekulánsok játékszerévé válhat a víz

Miközben a klímaváltozás következményei akár az emberi lét alapjait is veszélybe sodorhatják, addig vannak bizonyos csoportok, akik a globális krízisben is csak üzletet látnak. Ennek egyik ékes példája a Chicagói Kereskedelmi Tőzsde (CME) és a Nasdaq, ahol hamarosan elindul a kereskedelem a vízzel.

Ha a két tőzsde valóban elindítja az új termékét, márpedig a Wall Street Journal szerint erre még idén sor kerül, akkor ezentúl a spekulánsok már a víz árát is szabadon manipulálhatják, akár az olajét, a rézét, vagy az aranyét. A farmerek és feldolgozóipari vállalatok pedig járhatnak a tőzsdére “vizet venni”.

Az infláció, a klímaváltozás okozta váratlan költségek ellensúlyozására is érdemes lehet vízkontraktusokat kötni

– véli Lance Coogan, a brit Veles Water Ltd. pénzügyi szolgáltató vállalat vezérigazgatója, aki úgy véli,

itt volt már az ideje, hogy a világ legfontosabb természeti erőforrása, amely eddig hiányzott az árupiacok kínálatából, végre adható és vehető legyen.

A Veles Water indexe ráadásul Kalifornia állam vízpiacát követi, egy olyan térségét, melynek óriási a lakossága, és ahol kiterjedt mezőgazdasági termelés folyik.

A kontraktusokat dollárban adják meg, a mértékegység (ami az olaj esetén a hordó) egy acrerláb (acre-foot) lesz, ami 325 851 gallon, azaz 1234,04 köbméter. Ennyi víz kell egy egységnyi terület megfelelő vízellátásához egy láb (30 centiméter) mélységben.

(napi.hu nyomán – Fotó: vinciworks.com/)

További híreink

Májusfa az egészségügyi dolgozókért

Dunai Tibor

Az Index mellett tüntetett a Jobbik

Gabay Dorka

Sírva kért bocsánatot népétől az észak-koreai diktátor

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben