13 C
Budapest
2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
Külföld

Szabadon adható-vehető lesz a termőföld Ukrajnában is, némi korlátozással

Ukrajnában felszabadítják a föld kereskedelmét azzal a céllal, hogy a kisebb farmerek is bővíteni tudják gazdaságukat. Jelenleg a termőföld nagy része oligarchák kezén van.

Az ukrán parlament 259 igen és 226 nem szavazattal elindította útjára a földreformot – tudósított a lengyel Rzeczpospolita. Ez azt jelenti, hogy miután az új szabály 2021. július 1-jétől életbe lép, mintegy 40 millió hektár földterület válik többé-kevésbé szabadon eladhatóvá. Az agrárreform elindítása az egyik feltétele annak, hogy az IMF továbbra is támogassa hiteleivel az országot.

Jelenleg az ukrán mezőgazdaság oligarchák tulajdonában van, ezzel függött össze az eddigi eladási tilalom is. Az állammal összefonódó üzletemberek megnehezítik a kis farmerek tevékenységét, például nem tudják megnagyobbítani gazdaságuk területét. A reformtörvény többféle módon is igyekszik védeni a mezőgazdaságból élőket.

Először is 2024-ig csak természetes személyek vásárolhatnak földet, és összesen nem birtokolhatnak többet 100 hektárnál. Jogi személyek csak 2024-től szállhatnak be a földvásárlásba, náluk tízezer hektár lesz a felső határ. Külföldiek csak akkor vásárolhatnak, ha a földreformról szóló népszavazáson erre rábólint az ukránok többsége.

Úgynevezett agresszor államok, mindenekelőtt Oroszország állampolgárai nem vásárolhatnak Ukrajnában földet. Fizetni csak banki átutalással lehet, pénzintézet csak akkor juthat földhöz, ha ügyfele nem tudja törleszteni a vásárlásra felvett hitelét. A bankoknak öt éven belül el kell azt adniuk a birtokukba került földet, mégpedig olyan áron, amely nem lehet alacsonyabb egy szakértő becslésben maghatározott árnál.

Forrás: Napi.hu

További híreink

Queensland felfüggeszti a 2032-es olimpiai pályázatának előkészítését

Dunai Tibor

Miután hazatért, letartóztatták az orosz ellenzéki politikust

Irányi Dániel

Rendőrök menekítették ki a republikánus képviselőt a tüntetők gyűrűjéből

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben