10.6 C
Budapest
2022. szeptember 28., szerda
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

Szakértők szerint azért kellene oltatni a gyermekeket, hogy ne fertőzzék meg a nagyszülőt

Mivel már senki sem hiszi, hogy egy komolyabb náthánál veszélyesebb lenne a Covid-19 a gyermekekre, ezért a szakértők inkább azzal próbálják rábeszélni az oltásra a szülőket, hogy ha a gyerek megbetegszik, azzal „veszélyezteti az idősebb családtagokat, szülőket, nagyszülőket”, illetve kitetté válik az ún. poszt-Covid szövődményeknek.

Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke – hangjában érezhető enyhe csalódottsággal – arról beszélt az Infórádiónak, hogy a bölcsődések életkoruk miatt nem olthatók, ezért ha egy gyermek beviszi a csoportba a koronavírus-fertőzést, akkor jó eséllyel a többi gyermek is megfertőződik.

“Ennek vagyunk a tanúi most, így elsősorban a közösségbe járó gyermekeknél és az ő családtagjaiknál szinte ugrásszerűen emelkedik a betegek száma” – sopánkodott.

A kicsik aztán hazaviszik a nagyobb testvéreknek, a szülőknek és a nagyszülőknek is.

Az orvos hangsúlyozta:

ezért különösen fontos, hogy aki oltható korcsoportba tartozik, az vegye fel az oltást.

A most dominánsan terjedő omikron-variáns jellegzetes tünete egy kruppos köhögéshez hasonló, kicsit mélyebb hangú, ugató hangú köhögés, akár nagyobb gyerekeknél is, mint akiknél a krupp jellemző.

“Ha egy gyerek minden előző tünet nélkül kicsit furcsa hangszínen kezd köhögni, vagy előzmény nélkül belázasodik, mindenképp indokolt koronavírusra gondolni, tesztelni, és szükséges óvintézkedéseket a családban is betartani” – mondta.

A következetesség megint hiányzik

A szakértő szerint az oltottaknak továbbra sem indokolt a karantén, még annak ellenére sem, hogy ugyan úgy fertőznek, és megbetegnek, mint az oltatlanok.

Bár egyelőre nem kötelező a szájmaszkhasználat, de a szeretteink, a munkatársaink érdekében javaslom a maszkhasználatot, amennyiben a közvetlen családban koronavírus-fertőzött, vagy lázas beteg gyerek van. Nagyon alapos kézmosás, külön pohár, külön törölköző. Ezek az alapvető higiéniai szabályok, amire a koronavírus-járvány idején igenis érdemes figyelni és szigorúan betartani

– tanácsolta Havasi Katalin.

Az orvos hangsúlyozta:

a harmadik oltást mindenkinek fel kell venni, és aki még nem vette fel, annak érdemes minél hamarabb megtennie, mert ezzel egyszerre védi saját magát és a családját.

Hogy hogyan védi? Az nem világos, hiszen éppen fentebb olvashattuk, hogy ugyan úgy megbetegednek, és másokat is megbetegítenek.

Az 5-11 éves gyerekeknél nagyon kevesen éltek az oltás lehetőségével, mert a szülők az oltás kockázatától tartanak

– kesereg a “szakértő”.

“Mi orvosok viszont a betegség kockázatától tartunk, hiszen a koronavírusnál nem tudjuk, mikor milyen mutáció fog közeledni, és egy oltás mindenképpen plusz védettséget jelent. Sajnos akár még az enyhe lefolyású betegség után is előfordulhat az elhúzódó betegség, a hosszú-Covid szindróma” – magyarázta.

További híreink

Kiszolgáltak egy 60 évest az idősek vásárlási sávjában, ezért a rendőrség bezáratta a pékséget

Irányi Dániel

Egy vita fajult tömegverekedéssé a lutoni reptéren (videó)

Irányi Dániel

Emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben- lesz hatodik hullám is

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben