4.7 C
Budapest
2021. április 13., kedd
Magyar Jelen
Kiemelt Környezetvédelem

Szakszót alkottak arra, amikor az emberek eltűnnek, és a természet fellélegzik

A koronavírus-járvány miatt a világ számtalan országa vezetett be az emberek mozgását korlátozó intézkedéseket. Sok helyen az emberi aktivitás minimalizálódásával párhuzamosan az egyéb élőlények (elsősorban az állatok) szinte azonnal, nagyobb számban megjelentek. A járvány elején az ilyesféle beszámolók szinte elárasztották az internetet, de akadt köztük hamis hír is.

hvg.hu beszámolója szerint a Nature Ecology & Evolution szaklapban megjelent friss tanulmányban a kutatók megpróbáltak szakszót alkotni erre a jelenségre, és

az anthropause kifejezést javasolták – amit talán az antroszünet, sőt inkább az emberszünet kifejezéssel lehetne magyarosítani.

Az antropo azt jelenti, hogy az emberrel kapcsolatos, és a kutatók azért rövidítették le a szót, mert az angol pause (szünet) szó eleje amúgy is úgy hangzik, hogy „po”.

A tanulmány szerint az emberszünet korábban soha nem látott lehetőségeket kínál az ember és az egyéb élőlények kapcsolatának vizsgálatára, beleértve azt is, hogy

milyen hatással van az emberek jelenléte és az emberi tevékenység az élővilágra, és hogyan viselkednek az egyéb élőlények az emberi környezetben.

Eddig is sokat vizsgálták az élőlények viselkedését, emberi tevékenység által nem háborított, és emberi tevékenység által befolyásolt környezetben egyaránt, de mind ez idáig csak külön-külön volt lehetőség erre.

Példának okáért viszonylag könnyen lehet vizsgálni, hogyan viselkedik egy madárfaj az erdőben, és azt is, hogyan viselkedik egy nyüzsgő nagyvárosban – azt azonban nem, hogyan viselkedik egy, az emberek által szinte elhagyott nagyvárosban.

(hvg.hu, Élő Bolygónk nyomán, Fotó: MTI/EPA/Szandzsív Gupta)

További híreink

Fagyasztóból került elő a feleség

Kiss Albert

Különleges, 350 éves énekgyűjtemény gazdagítja a Hagyományok Háza könyvtárát

Varga Lilla

Glasgow-i késelés: a rendőrség vizsgálatot indított a “gyűlölködő” kommentelők ellen

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben