1.1 C
Budapest
2022. november 29., kedd
Magyar Jelen
Külföld

Szalagokon jut el a székelyföldi települések üzenete Csíksomlyóra

Gyalogos, lovas és kerékpáros staféta juttatja el a székelyföldi közösségek szalagokra írt imaszándékait, üzeneteit az idei csíksomlyói búcsúra. Az üzenetek zarándoklatáról Molnár Sándor, a szervező Erdélyi Mária Út Egyesület elnöke nyilatkozott csütörtökön az MTI-nek.

Molnár Sándor elmondta: a járványügyi intézkedések miatt idén a hívek nem zarándokolhatnak csoportosan Csíksomlyóra a búcsúra, és mivel a korlátozások éppen a nemzeti összetartozás évében fosztják meg az embereket a zarándoklattól, arra keresték a megoldást, hogy miként pótolhatják valamilyen módon a csíksomlyói élményt. Hozzátette: korábban is szokás volt, hogy a távolról érkező gyalogos zarándokok egy-egy településen megállván átvették az illető közösség szalagra írt imaszándékát, és elvitték azt Csíksomlyóra. Ezt a szokást terjesztették ki most a teljes Székelyföldre, és szervezték meg, hogy valamennyi település szalagra írt üzenete eljusson a búcsúra.

Az Erdélyi Mária Út Egyesület elnöke beszámolt róla, hogy a falvak, városok papjait, polgármestereit kérték, hogy közösen fogalmazzák meg, és írják fel egy fehér szalagra a településük üzenetét, a szalag hátoldalára pedig kerüljön fel a település neve és a dátum. Ezeket a szalagokat gyűjtik aztán össze azok a zarándokok, akik bekapcsolódtak a stafétába. Molnár Sándor hozzátette: háromtagú csoportok zarándokolnak a szomszédos településig kereszttel, székely zászlóval, és a Mária Út zászlajával. A keresztet és a zászlókat átadják a szomszédos település képviselőinek, akik immár a saját üzenetükkel is felszalagozott kereszttel folytatják az utat. A főszervező elmondta: ragaszkodtak ahhoz, hogy kerékpáros, gyalogos vagy lovas zarándokok vigyék a jelképeket, hiszen akkor igazi a zarándoklat, ha személyes erőfeszítéssel, izzadtsággal társul.

Molnár Sándor elmondta: általában vallásos tárgyú, vagy a magyarságra, a nemzeti összetartozásra vonatkozó üzenetek kerülnek a szalagokra, és nemcsak katolikus, hanem református és unitárius közösségek is élnek az üzenetküldés lehetőségével. Hozzátette: a szalagokat a staféta utolsó, Csíksomlyóra érkező tagjai egyenként felkötözik egy erre a célra kialakított tábla léceire, és ezeket megáldják a búcsú során.

Molnár Sándor arra is kitért, hogy az Erdélyi Mária Út Facebook-oldalára folyamatosan kerülnek fel a képek a zarándokstafétáról. Ott egy csíksomlyói keretet is felajánlottak, amellyel a közösségi háló felhasználói a profilképükön jelezhetik, hogy lélekben részt vesznek a zarándoklaton. Az Erdélyi Mária Út Egyesület elnöke úgy vélte: kezdeményezésük afféle villámhárító szerepet is betölt, hiszen a székelyek nehezen viselik, hogy nem mehetnek a hagyományos pünkösdszombati csíksomlyói búcsúra.

(MTI)

További híreink

“A víz szalad, a kő marad, a kő marad” – Csíksomlyón jártunk

Kemény János

A Mi Hazánk egyre népszerűbb Erdélyben is, nem hagyjuk, hogy elcsalják a választást!

Irányi Dániel

A Mi Hazánk Erdélybe is elvitte üzenetét

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben