28.3 C
Budapest
2022. augusztus 11., csütörtök
Magyar Jelen
BelföldHírekTudomány

Századvég – a baloldal mélyrepülésben, a Mi Hazánk már 9%-on áll

Az ellenzéki összefogás népszerűsége 10 százalékponttal, 35-ről 25 százalékra csökkent az április 3-i országgyűlési választások óta eltelt időszakban, a kormány népszerűsűgűben nincs érdemi változás, de a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutyapárt támogatottsága jelentősen emelkedett az elmúlt hónapokban – derül ki a Századvég felméréséből.

A felmérés rámutat arra, hogy – önbevallása alapján – a válaszadók 52 százaléka szavazott a Fidesz–KDNP szövetségre április 3-án, 51 százalékuk pedig jelenleg is a kormánypártokat támogatná egy most vasárnap tartandó országgyűlési választáson.

Ezzel szemben a balliberális tömb népszerűsége – a korábbiakban megindult tendenciát folytatva – tovább zuhant. Míg a politikailag aktív magyarok 35 százaléka – önbevallása szerint – áprilisban az ellenzéki összefogásra adta a szavazatát, addig napjainkban pusztán 25 százalékuk szimpatizál az egyesült baloldali erőkkel, amely 10 százalékpontos zsugorodást jelent a balliberális szavazótáborban.

Ebben semmi meglepő nincs, ha egyesével megnézzük a balliberális tömb pártjait akkor azt láthatjuk, hogy az LMP és az MSZP láthatatlan, a Jobbik saját szétesésével tematizál, a Párbeszéd pedig önmagát keresi. Egyedül a DK az a párt, akinek látható a napi politikája, miközben a Momentum csak 2 hónappal a választások után talált rá saját elnökére.

Az ellenzéki összefogásból és annak pártjaiból kiábrándult szavazók a Mi Hazánk Mozgalomhoz és a Magyar Kétfarkú Kutya Párthoz vándoroltak – írja elemzésében a Századvég.

A felmérés alapján kijelenthető, hogy az ellenzéki összefogásról leszakadó szavazók tekintélyes részét sikeresen tudta megszólítani a Mi Hazánk, illetve a Kétfarkú Kutya Párt. Ennek megfelelően a Mi Hazánk támogatottsága áprilisról júniusra 6-ról 9 százalékra, míg a Kétfarkú Kutya Párt bázisa 3-ról 8 százalékra nőtt. Egyéb pártokra jelenleg a válaszadók 2 százaléka voksolna.

– Hiába nyert hatalmasat a Fidesz, hogy még a Holdról is látszik, a Mi Hazánkat rendre alulmérték a különböző intézetek. A többi ellenzéki versenyző nem is nagyon vett tudomást róluk.

Ráadásul egy új formációról van szó, amely még állami támogatásban sem részesült, az előző választáson sem indult. És ennek ellenére egy masszív eredménnyel be tudott kerülni, ez egy relatív győztes pozíció

fejtette ki korábban lapunknak Schiffer András, de hasonlóan vélekedett Raffay Ernő is.

– További fontos szempont, hogy markáns különbség van a Mi Hazánk és az önmagukat nemzetinek, jobbközépnek tartó pártok között. Kőkeményen a nemzeti érdeket képviselik. Morális kérdésekben is markánsan és helyesen cselekszenek, gondolok itt Dúró Dóra legutóbbi beszédére a Parlamentben, a magzati életekért emelt szót – mutatott rá. Megítélése szerint a Mi Hazánk jelenleg a legmarkánsabban képviseli a nemzeti érdekeket. Hozzáfűzte, hogy a Fidesznek is vannak jó gondolatai, és azt is észrevette, hogy több alkalommal is átvettek ötleteket a Mi Hazánktól, amelyeket aztán megpróbált a maga módján megvalósítani.

– Úgy látom, hogy míg a Fidesz tele van nagytőkésekkel és akadnak köztük liberális politikusok is, addig a Mi Hazánkban én nagytőkésről és liberális politikusról sem tudok, hanem a klasszikus konzervatív gondolatiságot, az Isten, haza, család jelszót képviselik, és folyamatos erősödésükre számítok – összegezte gondolatait – fogalmazott a történész.

(hirado.hu nyomán, nyitóképünkön a Mi Hazánk korábbi tüntetése)

 

További híreink

Őskommunista tartott megemlékezést a saját áldozataik emléknapján

Dunai Tibor

Jakab szerint nincs, Pakusza szerint viszont csak “harmadik út” van a nemzet számára

Faragó Dániel

40 embert mészárolt le két milícia Kongóban

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben