16.7 C
Budapest
2021. szeptember 19., vasárnap
Magyar Jelen
Kiemelt

Szegeden ünnepelte a Mi Hazánk az úzvölgyi döntést

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Marosvásárhelyi Táblabíróság kedden jogerős ítéletben utasította el Darmanesti város arra irányuló keresetét, hogy érvénytelenítsék az úzvölgyi katonatemetőt Csíkszentmárton közvagyonává nyilvánító önkormányzati határozatot. Ennek fényében Szegeden, a Románia Főkonzulátusa előtt (alkoholmentes) pezsgővel ünnepelt a Mi Hazánk Mozgalom.

Az úzvölgyi katonatemető rongálása esetében kimondta a román bíróság, hogy a temető magyar vezetéshez és településhez tartozik, mely hatalmas örömre ad okot – emelte ki lapunknak adott nyilatkozatában Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese és országgyűlési képviselője. Továbbá kiemelte, hogy

szeretné felhívni az Európa Unió figyelmét arra, ha valahol demokrácia vagy jogállamisági problémákat észlel, akkor tekintsen inkább Románia felé. Ahol ugyanis nem fogadják el a saját bíróságuknak az ítéletét és máris bejelentették a tüntetést a döntés ellen.

Dúró Dóra kihangsúlyozta, ha az

Európai Unió nem alkalmazna kettős mércét és nem lenne magyarellenes, akkor ebben az esetben már régen szankcióval kellett volna illetnie Romániát.

Az eseményen részt vette Dorogi György, a Mi Hazánk Mozgalom Csongrád-Csanád megyei elnöke. Elmondta, hogy tavaly megtámadták békésen imádkozó honfitársainkat Úzvölgyében román nacionalisták. Tönkretették a fejfákat, majd szó szerint kiűzték ütlegelések közepette a magyar megemlékezőket. Ezt a területet Bákó megye hosszabb ideje magáénak követelte. A román bíróság az 1990-es dokumentumokra hivatkozva Bákó megyéhez csatolták a területet. Ezek után Csíkszentmárton polgármestere fellebbezést nyújtott be.

A bemutatott papírok alapján a román bíróság kelletlenül, de meghozta a fellebbezhetetlen döntést. Amely azt jelenti, hogy az Úzvölgye visszatért és már Csík megyéhez tartozik.

Dorogi György hozzáfűzte, hogy ennek a bírósági döntésnek a megünneplése zajlott a mai napon. A fejfákat tavaly készítették, melyek pontos másolatai az úzvölgyi temetőben található fejfáknak. Kiemelte, hogy a felelősségre vonás még nem történt meg az üggyel kapcsolatban, de a részleges eredmény is ünneplésre adott okot. Az (alkoholmentes) pezsgőbontáson részt vett Vékony Csongor Levente, a Mi Hazánk Ifjainak elnöke. Az esemény kapcsán úgy fogalmazott, hogy a magyar jogok továbbra sincsenek biztosítva az elcsatolt területeken. Október 25-én a románok újabb tüntetésre készülnek és feltételezhető, hogy egy újabb úzvölgyi esemény következik be, melyre fel kell hívni a figyelmet. Úgy folytatta, hogy

a temetőt rongáló román soviniszták továbbra sincsenek elszámoltatva. Sőt, ami végképp felháborító, hogy kitüntetéseket kaptak a rongáló vandálok, továbbá állami és egyházi szinten sem szóltak fel a magyarellenesség ellen Romániában.

Hangsúlyozta, hogy nem egy békés tüntetés várható, hanem egy újabb magyarellenes cselekedetről beszélhetünk. Az ellenállással kapcsolatban elmondta, hogy aki teheti, ki fog állni és hangot ad az úzvölgyi temetőben október 25-én.  

További híreink

Már hétfőn kiengedhetik a kórházból Trumpot

Kemény János

Dr. Apáti Istvánt is feljelentették, de ő is lemond mentelmi jogáról

Kemény János

A plázákban terjed leginkább a koronavírus

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen