9.4 C
Budapest
2022. május 19., csütörtök
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

Szivárványos lett a balliberális ellenzékhez dörgölődző Jobbik

Inkább az ellenzéki összefogást, azaz a túlélést választja a Jobbik, így a Pride-zászlók kihelyezése felett is szemet huny. A párt terézvárosi alpolgármesterét, valamint újbudai önkormányzati képviselőjét kérdeztük, mi a vélemyényük a balliberális lépésről. Válaszukból kiderül: ha nem is értenek egyet teljes mértékben a polgármesterek döntésével, az eset egyáltalán nem töri ketté az ellenzéki együttműködést.

Az ellenzéki együttműködés érdekében inkább hallgat a Jobbik, és elfogadja a Pride-hét alkalmából kihelyezett szivárványos zászlók tényét – derül ki a párt terézvárosi alpolgármesterének, Kerék-Beleznay Zsuzsannának szavaiból. Beleznay az Elemi.hu-nak azt mondta: „Ez olyan, mint egy házasság, vannak olyan programok, amiket a másik fél szervez és mi nem veszünk rajta részt, viszont a kapcsolat jó megőrzése érdekében elfogadjuk a másik akaratát”. Beleznay a zászló kihelyezésének provokatív volta helyett a Mi Hazánk alelnökének viselkedését nevezte kicsinyesnek és provokatívnak. (Novák Előd eltávolította és egy kukába dobta a Fővárosi Városházáról a homoszexuálisok jelképét, a szivárványos zászlót). – Ez a magyar társadalomnak nem tetszik, egyedül a kormánymédia vezető „arcai”, mint például Szentesi Zöldi László, illetve Bayer Zsolt fejezte ki tetszését Novák Előd cselekedete mellett. Én ezekre az emberekre csak annyit tudok mondani, hogy megint akcióba lendült a „flúgos futam” – fogalmazott a balliberális ellenzéki együttműködés jobbikos alpolgármestere.

Terézváros után az újbudai városvezetés is beállt a liberális sorba, és kihelyezte a polgármesteri hivatal homlokzatára a szivárványos lobogót. A kerület Facebook-oldalán azt írták: „minden kisebbséget megilletnek bizonyos jogok, legyen az vallási, nemzeti vagy bármilyen egyéb kisebbség, így a székely zászló is továbbra is kint marad. Meggyőződésünk, hogy mások jogai nem korlátozódnak azáltal, ha ezen közösségek tagjai egyenlő jogokat szereznek, ugyanakkor azzal is tisztában vagyunk, hogy a szivárványos zászló megosztó, sokakat akár meg is botránkoztathat. Ezúton szeretnénk megköszönni a türelmet és elfogadást azok részéről, akik nem értenek egyet a zászló kihelyezésével, vagy az üggyel, amit a zászló szimbolizál.”

A kerület jobbikos önkormányzati képviselője, Bába Szilvia közösségi oldalán – párttársaival ellentétben – szót emelt a szivárványos zászló kihelyezése ellen, mert mint fogalmazott: a szivárványnak az égbolton van a helye, nem a Városházán, és az önkormányzatnak nem feladata mások nemi identitása mellett vagy ellen kiállni. Megkerestük Bába Szilviát is, kíváncsiak voltunk, hogy tiltakozásul kilép-e a szivárványkoalícióból, de szerinte ez az eset egyáltalán nem töri ketté az ellenzéki együttműködést, így marad a baloldali koalíció tagja.

Emlékezetes, a ma a túlélésért küzdő, önmagát mindenben megtagadó Jobbik 2012-ben még betiltotta volna a Pride-ot, és pénzbírsággal büntette volna az azonos neműek utcai csókolózását. 2014-ben még úgy fogalmaztak, a Pride-ról, hogy „nem a homoszexuálisok vélt jogairól, hanem az elfajzott, nemzet- és vallásgyalázó baloldali szélsőségekről szól az évenkénti vonaglás”.

További híreink

Dzsudzsák is beszállt a ‘jónak lenni jó’ kampányba

Faragó Dániel

Húsz éven belül háromszorosára nőhet az óceánok szennyezettsége

Irányi Dániel

Mégsincs minden zárva, egy budai irodaház étkezdéjébe bárki betérhet

Gabay Dorka

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen