21.6 C
Budapest
2022. május 25., szerda
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Szlovákia tovább szigorít

A koronavírus terjedésének feltartóztatására bevezetett kijárási korlátozások szigorításával kezdi az új évet Szlovákia, január 1-jével nem találkozhatnak a különböző háztartásokhoz tartozó emberek családlátogatás keretében sem – erről döntött a pozsonyi kabinet csütörtök esti rendkívüli ülésén.

Az emberek ezen felül csak rendkívül indokolt esetben hagyhatják el a lakhelyük szerinti megyéket. Az intézkedések egyelőre január 24-ig maradnak hatályban. – Sajnos sok ember jön-megy, látogatja egymást, a kórházak pedig összeomlanak – hangsúlyozta Igor Matovic szlovák miniszterelnök.
Az új rendelkezések értelmében a szállodák nem fogadhatnak új vendégeket, a sípályáknak pedig be kell zárniuk.
A TASR szlovák hírügynökség Marek Krajcí egészségügyi miniszterre és Ján Mikas országos tisztifőorvosra hivatkozva közölte, hogy a kijárási korlátozások alóli kivételt az üzleti tevékenység, illetve a munkavégzés jelenti, amennyiben azt nem lehet otthonról végezni. További kivételt jelent a létszükségleti cikkek, így például az élelmiszer-, illetve gyógyszervásárlás, a banki, illetve biztosítási ügyintézés, a sürgős orvosi ellátás, vagy a tesztelés koronavírusra, illetve egy közeli hozzátartozó gondozása.
A templomokat bezárják, a nyílt utcán tilos lesz az ételfogyasztás, az éttermekből csak otthoni fogyasztásra vihető étel.

Az 5,5 millió lakosú Szlovákiában a járvány kitörése óta 179 543 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 2138 ember hunyt el a kórban. Krajcí figyelmeztetett, hogy a szlovák kórházakban komoly, ha nem egyenesen kritikus a helyzet. Jelenleg 2672 pácienst kezelnek egészségügyi intézményekben koronavírussal, 3100 egészségügyi időközben kiesett a munkából. Becslései szerint január 11-ig akár a 3600-at is meghaladhatja a kórházakban ápoltak száma.

 

(Forrás: MTI – Fotó: Pixabay)

További híreink

Elsírta magát a kóborkutya, mikor enni adtak neki

Irányi Dániel

Két izraeli üzletembert és egy volt román miniszterelnöki tanácsadót ítéltek el korrupció miatt Romániában

Varga Lilla

Egyszázalékos új-zélandi pártot is letilt Zuckerberg cége

Gabay Dorka

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen