19.7 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Hírek Külföld

Szomáliai EU képviselő: A bevándorlók többet tesznek a közösbe

Mindent elmond az Európai Unió jelenlegi helyzetéről ez a pár sor…

Az Orbán Viktorhoz és Nigel Farage-hoz hasonló politikusok a saját nemzetük tagjait fordítják egymás ellen a menekültek elleni gyűlöletbeszéddel, mondta a szomáliai menekültből lett európai parlamenti képviselő.

Magid Magid brit európai parlamenti képviselő a háború sújtotta Szomália elhagyása után hat hónapot töltött egy etióp menekülttáborban, ahonnét végül ötévesen települt át családjával együtt Nagy-Britanniába. Fiatal korának köszönhetően ő sajátította el az angol nyelvet leghamarabb a családból, ezért ügyintézéskor ő volt a család tolmácsa. Gyerekként és fiatal felnőttként nem voltak politikai ambíciói: zoológiát és tengerbiológiát tanult a hulli egyetemen-mutatja be őt az index.hu.

A UKIP euroszkeptikus brit párt előretörése és a gyűlöletbeszéd elterjedése miatt döntött amellett, hogy politikus lesz, és csatlakozott a Zöld Párthoz, mely a legutóbbi EP-választásokon a szavazatok 11,8 százalékát szerezte meg. Sheffield polgármestereként vált ismertté, különösen az egyedien laza stílusa és öltözéke miatt. Polgármestersége alatt sem változtatott életvitelén, például továbbra is lakótársakkal élt.

(Magid Magid muszlim vallású, az Európai Parlament meditációs szobájában minden pénteken közösen imádkoznak a többi muszlim EP képviselővel. )

Az index.hu/eurológus készített vele interjút, ebből néhány részlet:

Az EU nem vesz részt a bajba jutott emberek felkutatásában és kimentésében a Földközi-tengeren, mindezt a civil szervezetekre hagyják. Sürgősen arra lenne szükség, hogy biztonságos út álljon rendelkezésére azoknak embereknek, akik a Földközi-tengeren átkelnek, hogy a tenger ne váljon tömegsírrá.

Orbán vagy Salvini nem látják, hogy a bevándorlók tulajdonképpen többet tesznek be a közösbe, mint amennyit elvesznek. Ha a népességszám csökken, több képzett emberre van szükség a lehető legjobb gazdasági teljesítményért.

A meleg közösség tagjai Yorkshire-szerte támogattak engem. Az LMBT-közösség harca sok esetben hasonlít a bevándorlókéra.A melegek és a bevándorlók elleni gyűlöletnek ugyanazok a gyökerei. Különböző hátterű emberek voltak szolidárisak egymással: van egy kampányuk is, a Melegek és leszbikusok a bevándorlókért.

Óriási problémát jelent egész Európában az antiszemitizmus, az iszlamofóbia, vagy a cigányellenesség

Úgy érzem, hogy Magyarország nem vette ki a részét a többi EU-s ország megsegítéséből (migránsok befogadásában). De nem csak Magyarországról van szó, az Egyesült Királyság teljesítménye sem túl rózsás ez ügyben. Ahogy a menekültekkel bánunk, az mutatja, milyen Európai Uniót is szeretnénk: hogy valóban egy olyan EU-t akarunk, amelyik együttérző, és megvan a bátorsága, hogy a világot érintő problémákkal foglalkozzon, amelyek amúgy a saját problémáink is.

 

További híreink

Pokolgép robbant egy szíriai piacon, 40 halott

Kiss Albert

A Mi Hazánk szerint nem elég emlékezni, cselekedni kell

Kemény János

LGBTQ-aktivista csoport: Mi győztük le Trumpot Pennsylvaniában

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen