13 C
Budapest
2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Távolságtartó riasztóval szerelné fel alkalmazottait egy svéd vállalat

A koronavírus-járvány miatt ajánlott távolságra figyelmeztető kolomppal riasztóval szeretné felszerelni franciaországi munkatársait az Essity háztartási papírárukat gyártó és forgalmazó svéd vállalat. A kezdeményezés ellen tiltakozásukat fejezték ki szerdán a szakszervezetek.

A CFDT szerint a dolgozóknak egy olyan nyakláncot kellene viselniük, amely a biztonsági távolságtartás megsértése esetén 85 decibel hangot bocsát ki. Ez körülbelül egy fűnyíró zajának felel meg. Christine Duguet szakszervezeti vezető szerint az alapgondolat a dolgozók fegyelmezése annak érdekében, hogy betartsák az egészségügyi előírásokat.

Karl Stoltz, a cég svédországi szóvivője az AFP francia hírügynökségnek elmondta:

a rendszert egyelőre csak tesztelni fogják Franciaországban.

Az Essity franciaországi üzemében a szakszervezetek szerint eddig egyetlen fertőződés sem történt a dolgozók között, Christine Duguet ezért az egyéni szabadságjogok megsértésének tartja a nyaklánc ötletét, amelyből szerinte a dolgozók nem kérnek.

Ezek a berendezések a kukában fogják végezni vagy az öltözőszekrényekben maradnak, ez akkora egy nagy hülyeség!

– mondta a szakszervezeti vezető.

A Franciaországban 2500 főt foglalkoztató svéd cég franciaországi vezetősége egyelőre ragaszkodik az ötlethez, amely “a munkatársak biztonságát erősítené”.

“A berendezésben nincsen GPS és nem rögzít személyes adatokat” – hangsúlyozta a vezetőség, amely azt is jelezte, hogy a mosdókban, a menzán és az orvosi rendelőben nem fog működni. (Akkor most a menzán, mosdókban és orvosi rendelőkben nem fertőz az illemtudó koronavírus, vagy ez megint egy olyan rendelkezés, melynek valójában egészen más célja van? – a szerk.)

“Ezzel a rendszerrel, a telep Covid-19-referense gyorsabban és hatékonyabban tudja majd riasztani a potenciális kontaktszemélyeket” – érvelt az Essity.

A szakszervezetek szerint azonban a dolgozóknak már elegük van az egészségügyi válságból, és felháborítja őket egy ilyen intézkedés.

“Mi azt gondoljuk, hogy a járvány után is használni fogják ezt a berendezést a biztonságra hivatkozva, és attól tartunk, hogy rossz vége lesz” – mondta Christine Duguet.

Az Essity szavatolja, hogy a berendezés működési feltételeit a dolgozók képviseleti szerveivel együtt határozza meg a vezetőség, amely a jövő héten véglegesíti a projektet.

(MTI nyomán – Fotó: ciconcept.com)

További híreink

Harmadik napja ég a radioaktív erdő a csernobili övezetben

Dunai Tibor

¡Hola! – Spanyolországba már meg is érkeztek a majomhimlő miatti vakcinák

Faragó Dániel

Lukasenka: Moszkva szükség esetén szavatolja Fehéroroszország biztonságát

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben