1.1 C
Budapest
2022. november 29., kedd
Magyar Jelen
KiemeltKörnyezetvédelem

Több ezer köbméter hulladék torlódott fel a visegrádi erőmű gátjánál

Közel négyezer köbméternyi vízen lebegő hulladék érkezett a Drinán a visegrádi vízerőmű gátjához – jelentette a működtető vállalat igazgatója, Nedeljko Perišić. A gátat védő háló felszakadása miatt feltorlódott hulladék veszélyezteti a vízerőmű működését, ami miatt leállhat az elektromos energia termelése is – írja a magyarszo.rs.

Mivel a Balkánon (is) divat a vízbe dobálni a hulladékokat, így évtizedes problémáról beszélünk, ám a helyzet javulás helyett folyamatosan romlik. A visegrádi vízerőmű erre szakosodott csapata évente 6-8 ezer köbméternyi lebegő hulladékot emel ki a folyóból. Napjainkban azonban már ez is kevés, ugyanis már több tízezer köbméternyi felhalmozódott hulladékról beszélünk, amivel már a szakértők sem tudnak mit kezdeni.

„Ezzel a mennyiséggel már nem tudunk magunk megbirkózni“ – mondta az igazgató, majd hozzátette:

Az eddigiekben a munkások megfeszített törekvésének és az alkalmazott vállalatoknak köszönhetően sikerült megoldaniuk a problémát, ám a jövőben szükség lesz mindazon országok segítségére, amelyekből a hulladék érkezik.

A határfolyón lebegő hulladék a Drinán felépített többi vízerőművet is veszélyeztet – jelentette a Boszniai Szerb Köztársaság közszolgálati televíziója. Értesüléseik szerint hasonlóan rossz a helyzet a Pribojnál levő Potpeć-gáton is.

A visegrádi vízerőmű szakcsapatának reggelre sikerült megjavítania a védőhálót, így megakadályozták a hulladék további felgyülemlését – tudta meg a szebiai RTV.

Fotó: RTRS

További híreink

Küszöbön a háború Szerbia és Koszovó között

Irányi Dániel

Nem lesz “EuroPride-felvonulás” Szerbiában

Irányi Dániel

“A NATO végezze a dolgát, vagy Szerbia kénytelen lesz megvédeni a Koszovóban élő szerb kisebbséget”

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben