13.6 C
Budapest
2021. május 10., hétfő
Magyar Jelen
Külföld

Több hívőt lemészároltak a tálibok egy mecset előtt

Hét hívőt lemészároltak a radikális iszlamista afganisztáni tálib lázadók az északi Baglán tartomány egyik mecsetje előtt a pénteki imádság után – közölte Tarik Arián, az afgán belügyminisztérium szóvivője.

Az incidens a tartomány Kendzsán nevű körzetében történt, amikor a hívők éppen elhagyták az imaházat. Arián szerint a halálos áldozatok között két gyermek is van. A közelben lévő rendőrségi egységek tüzet nyitottak a támadókra, és kettőt megöltek.

Dzsavíd Basarát bagláni rendőrségi szóvivő megerősítette a történtekről szóló értesülést. Hozzátette: a helyi lakosok elítélik az iszlám alapelvei ellen irányuló támadást.

A tálibok még nem kommentálták a történteket.
Kedden egyelőre nem azonosított fegyveresek csaptak le szintén imáról érkező hívőkre a keleti Nangarhar tartományban. Az incidensnek öt halálos áldozata volt.

Az idei év első három hónapjában 573 civil vesztette életét és 1210-en sebesültek meg a harcokban és merényletekben – közölte az ENSZ afganisztáni missziója (UNAMA). Az UNAMA szerint ez 29 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Az országban állomásozó NATO-erők kivonásának bejelentése óta a tálibok fokozták az afgán biztonsági erők elleni támadásaikat. Elemzők szerint a kivonulás újabb polgárháborúba taszíthatja Afganisztánt, illetve lehetővé teheti a 2001-ben elűzött radikálisok visszatérését a kormányba.

(MTI-fotó:AP-kárpáthír)

További híreink

Mától kötelező a negatív teszt és a karantén a Nagy-Britanniába utazóknak

Varga Lilla

Bejrúti robbanás – Tüntetők csaptak össze a biztonsági erőkkel Bejrútban

Kiss Albert

Újjáalakította pártját Nigel Farage

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben