36.3 C
Budapest
2021. június 23., szerda
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Külföld

Több mint 480 török zsoldos vesztette életét Líbiában

Törökország alkalmazásában álló legalább 481 zsoldos vesztette életét eddig a Líbiában zajló harcokban – közölte csütörtökön az al-Arabíja pánarab hírtelevízió az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, brit székhelyű civilszervezetre hivatkozva.

A 2011-ben kirobbant szíriai polgárháború eseményeit kiterjedt aktivistahálózattal nyomon követő szervezet szerint Ankara továbbra is szíriai ellenzéki fegyveres csoportok tagjait küldi Líbiába, hogy a nemzeti egységkormányt vezető Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök oldalán harcoljanak Halífa Haftar lázadó hadúr erőivel szemben.

Az OSDH úgy tudja, Törökország eddig 16 ezer 500 zsoldost toborzott és küldött az észak-afrikai országba harcolni. Értesülése szerint 350-en közülük 18 évesnél fiatalabbak.

Haftar tavaly áprilisban indított offenzívát az egységkormány székhelye, Tripoli ellen, ám a támadássorozat lendülete nemrég megtört, és az ostromló csapatok több helyen visszavonulásra kényszerültek nem utolsósorban Törökország katonai beavatkozása miatt.

Líbia 2011-ben, Moammer Kadhafi diktátor megbuktatása és meggyilkolása után süllyedt káoszba. Líbia keleti és déli felének legnagyobb részét a tobruki központú parlamentre támaszkodó, Haftar tábornokhoz köthető vezetés tartja hatalmában, amely Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvezi. A tripoli egységkormány ellenőrzése gyakorlatilag csak a fővárosra, illetve a környező területekre terjed ki.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök ismételten beavatkozással fenyegetőzött, miután Törökország belépett a líbiai konfliktusba a tripoli egységkormány oldalán.

MTI

További híreink

Menekülés közben szívrohamot kapott és meghalt egy 21 éves fiatal

Kiss Albert

Gulyás perli azokat, akik szerint viszonya volt Koncz Zsófiával

Irányi Dániel

„Szállj ki te rohadék, itt fogsz megdögleni” – útonállók ellen emeltek vádat

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben