8.8 C
Budapest
2021. március 8., hétfő
Magyar Jelen
Bűnügy

Több mint négy évre szóló börtönbüntetést kapott a német doppingdoktor

Négy év 10 hónapra szóló börtönbüntetést kapott pénteken az egyik müncheni bíróságon Mark Schmidt erfurti orvos, aki központi figurája volt annak a botránynak, amelyben nyolc nemzet 21 sportolóját gyanúsították vérdoppingolással, írja az MTI.

A doktort ezen kívül három évre eltiltották a praktizálástól a tárgyalás során, amely az első komoly ügy azóta, hogy 2015-ben a dopping bűncselekménnyé vált Németországban.
Az ítélet ellen még van lehetőség fellebbezni. Az orvos legfőbb segítőjét, mint bűnrészest, 2 év 4 hónap börtönre, egy nővért pedig 1 év 4 hónap börtönre kötelezett a bíróság.

Mark Schmidt szeptember végén tett beismerő vallomást, a bíróság közlése szerint pedig abban találták bűnösnek, hogy 2011 és 2019 között sportolóknak segített doppingolni, beleértve olyanokat, akik a 2018-as pjongcsangi téli olimpián, illetve világbajnokságokon, valamint a Tour de France-on vettek részt.

Schmidt ügyvédjei szeptemberben olvasták fel a tárgyaláson a vallomást, mely szerint a doktor 2012 óta foglalkozott vérdoppinggal, és elsősorban kerékpárosokkal, valamint téli sportágakat űző versenyzőkkel állt kapcsolatban. Tagadta ugyanakkor, hogy pénzről lett volna szó, csak a költségeket kellett megtéríteniük a sportolóknak, és hangsúlyozta, a versenyzők egészségét soha nem tette kockára.

Az ügyben a nyomozás még 2019 januárjában indult az ARD televíziós társaság dokumentumfilmje, valamint Johannes Dürr osztrák sífutó nyilatkozatai alapján. Ezután február 27-én két razziát is tartottak, az egyiket az ausztriai Seefeldben, az akkor ott zajló északisí-világbajnokságon. Az ezzel egy időben zajló másik, erfurti rajtaütés során tartóztatták le Mark Schmidtet.

További híreink

Gyilkosság egyetlen ütéssel

Kiss Albert

Rendszeresen verte és megalázta élettársát, elfogták a rendőrök

Szabó Norbert

Továbbra sincs következménye az ajánlások hamisításának

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben